František Kubínek: Až se budu cítit, chci se k triatlonu vrátit

25. 7. 2018 - Loňského VALACHY MANa v silné konkurenci vyhrál. Z letošních bojů o medaili sice Františka Kubínka vyřadilo zranění po nešťastné únorové nehodě, přesto nebude 3. srpna v Novém Hrozenkově chybět. Pořadatelé VALACHY MANa jej oslovili, aby se ujal čestné role patrona a startéra závodů dětí. Svým odhodláním a silnou vůlí může být František Kubínek vzorem nejen mladé generaci.


Františku, další ročník VALACHY MANa vypukne už za pár dnů. Jak na něj jakožto loňský vítěz vzpomínáte?

Na Valachách je vždy krásně. Závod byl zorganizovaný na 1* a i když letos nezávodím, tak se na Valachy moc těším.

Jak se vám tehdy líbila trať, atmosféra.. a koneckonců i fakt, že jste zde porazil další české triatlonové mistry?

Trať je vždy poctivá, jediná rovina je ve vodě :-) Počasí bylo super. Zázemí taky super a atmosféra výborná, diváci fandili ostošest. S Čeldem (Jan Čelůstka) spolu trénujeme (tedy teď ne, teď bych mu nestačil), s Pelim (Lukáš Kočař) taky. Navíc k Pelimu chodím na masáže. Připravuje mě na závody, když zrovna nemám tak dlouhou pauzu, jako teď.

Letos se zotavujete z úrazu při autonehodě, ale moc nás těší, že jste přijal pozvání stát se patronem a startérem dětských závodů. Jak a kdy jste vy sám našel cestu k triatlonu?

S triatlonem jsem začal už na základní škole, když jsem byl slabší plavec. Tak jsem se dal na triatlon a jsem za to rád. Přivedl mě k němu Tomáš Klíma. 

Nedá nám to nezeptat se i na průběh vaší rehabilitace. Jak se vám v ní daří, jak postupuje?

Chodím hodně plavat (voda mi hodně pomáhá), potom posilovat (mám super trenérku, která mi sestavila plán přímo na tělo) a večer vždy kolo (zatím na trenažéru). Měl jsem zlomené dva obratle, kyčel, pánev, lopatku a ochrnutou pravou stranu těla. Díky té nejlepší péči v Kladrubech mám to nejhorší za sebou a postupně rozhýbávám celé tělo. Sice mám vozík, ale ten v rámci učení chůze nevyužívám. Teď nám ještě opravují v domě výtah, tak mám v rámci tréninku i cestu do pátého patra.

Co vás v nejbližší době čeká? Máte nějakou metu, k níž směřujete své úsilí?

Teď se dám co nejdřív do pořádku a když pojedu nějaký závod, tak ho chci vyhrát, abych se vrátil ve velkém světle. Bod nebo termín nemám. Prostě až se budu cítit.

Vaše pokroky v rehabilitaci mohou sledovat i vaši fanoušci, sdílíte je na sociálních sítích. I my vás rádi sledujeme, vaše odhodlání a silná vůle jsou obdivuhodné. Co vám osobně dodává nejvíc síly?

Hodně mi pomáhá moje přítelkyně, tak hlavně ona. Zaslouží si normální život, tak se snažím.