10 důvodů, proč v létě navštívit Velké Karlovice

30. 5. 2018 - Velké Karlovice bez nadsázky patří k nejlepším prázdninovým místům u nás. Neporušená příroda Beskyd s dřevěnými chaloupkami, čistými lesy a stády ovcí na úbočích hor, spousta turistických i cyklistických tras, nejrůznější aktivity i relaxační centra pro kvalitní odpočinek a vynikající valašská kuchyně: to jsou pádné důvody, proč sem v létě zajet – ať už na pár dnů, nebo třeba jen na výlet „na otočku“.

Máme pro vás 10 důvodů, proč byste tuto obec při letním putování rozhodně neměli minout:

1. Ráj pro turisty i cyklisty

Oblast Velkých Karlovic je protkána trasami pro turisty a cyklisty s krásnými výhledy třemi rozhlednami. Vhodné terény tu najdou i rodiny s dětmi díky Cyklostezce Bečva či značeným vycházkovým okruhům. Hezkou túrou je 6 km dlouhý výlet k rozhledně Miloňová, jenž vede kolem půvabných chaloupek či zvoničky. U hotelu Horal můžete také využít půjčovnu elektrokol nebo segwayů. Nabídku pro cyklisty doplňuje adrenalinový bike park, po cyklostezce se lehce dostanete i do Nového Hrozenkova, kde se v pátek 3. srpna koná VALACHY MAN.

2. Spousta zábavy pro děti

Malí cestovatelé se tu rozhodně nudit nebudou. Rodiče s caparty a kočárky jistě ocení 2,5 km dlouhou Kulíškovu naučnou stezku kolem hotelu Horal, pro starší děti je ideální trasa Hledej poklad inspirovaná geocachingem. Další zábavu skýtá nové dřevěné hřiště u hotelu Horal či park Razulák s řadou atrakcí v čele s lanáčkem, tubingem, vodním přístavem s lodičkami či trampolínami. Hotely Resortu Valachy nabízí prázdninové pobyty s ubytováním dětí zdarma a neomezeným vstupem do Wellness Horal, kde se nejen vyřádíte v termálních bazénech, ale každé ráno se tu koná dětské saunování se saunovým rituálem. Nabídku doplňují dětské koutky, dětská menu i animační programy.

3. Kurz pečení valašských frgálů

Valašsko je vyhlášené řadou tradičních specialit. K nejtypičtějším patří valašský koláč zvaný frgál. Naučte se ho péct pod vedením pekařky Resortu Valachy, kurzy pečení frgálů se konají v létě vždy v úterý a sobotu a jsou vhodné i pro starší děti.

4. Zkuste si Golf pro každého

Ještě nikdy jste nehráli golf a chtěli byste si ho vyzkoušet? Na Golfovém hřišti Horal máte příležitost. Pro začátečníky a rodiny s dětmi tu připravili speciální program s procházkou po golfovém hřišti s průvodcem. Během hodiny a půl vysvětlí základy hry a zkusíte si základní údery i hru na jamkách, to vše zábavnou a populárně načnou formou.

5. Valašské „moře“ a wellness s Thajkami

Kdo dává přednost kvalitní relaxaci nebo hledá program v horším počasí, obojí najde v místním Wellness Horal. Jeho tři termální bazény se slanou vodou jsou otevřeny denně od 7 do 22 hodin, masáže zde provádějí masérky a maséři z Thajska, Srí Lanky, Filipín, Bali a Indie, oblíbené jsou i saunové rituály pořádané až devětkrát denně, po nichž můžete u šálku kávy či čaje spočinout na slunících terasách. Milovníci pohybu tu mají i fitko a tenisový kurt. Oblíbený je balíček Wellness den pro zdraví - celodenní pobyt ve Wellness Horal s masáží a tříchodovým obědem v ceně.

6. Prázdninové večery s živou muzikou

Příjemným podvečerním zážitkem je posezení na terase hotelu Horal s výhledem do údolí. Místní kuchyně je vyhlášená regionálními specialitami od kyselice a halušek až po zvěřinu či jehněčí. Milovníky sladkého určitě nadchne frgálová zmrzlina. Každou letní středu se tu konají hudební podvečery s živou muziku. O prázdninových pátcích také můžete zajít na Karlovské hudební léto - koncerty pod širým nebem u Penzionu Pod Pralesem.

7. Pro náročné gurmány: menu ve Vyhlídce

Nároční gurmáni si přijdou na své v zážitkové restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna. Menu o šesti chodech snoubená s víny patří k nezapomenutelným zážitkům. Zkuste novinkové Raw menu nebo k obědu tříchodové Michelinské menu, inspirované spoluprací s michelinskými šéfkuchaři.

8. Týden kultury pod šapitó

Charitativní divadelní festival Týden kultury na Valašsku přináší v závěru prázdnin, od 22 do 29. srpna, v neobvyklém prostředí cirkusového šapitó celkem 11 představení v čele se Čtyřmi dohodami a Pátou dohodou Jaroslava Duška. Spojte návštěvu festivalu s ubytováním v Lanterně a obdržíte vstupenku zdarma.

9. Za klidem a relaxací do Spa hotelu Lanterna

Ve Velkých Karlovicích je mnoho možností ubytování od apartmánů a penzionů přes stylové chaloupky až po wellness hotely. Pro náročné cestovatele, kteří chtějí klid a milují wellness a zážitkovou gastronomii, je ideální Spa hotel Lanterna. Letní pobyty tu zahrnují volný vstup do hotelového spa i blízkého Wellness Horal, masáž, romantickou večeři ve Vyhlídce či projížďku na segwayi.

10. Jezero s draky, o kterých psal i Erben

Milovníci tajuplných příběhů by si neměli nechat ujít návštěvu karlovického Jezera. Říká se, že v něm žijí draci, pověst o tom napsal i Karel Jaromír Erben. Navštivte i Karlovské muzeum v centru obce, které přibližuje život Valachů, a Karlovský kostel – dřevěnou památku ve stylu lidového baroka, postavenou bez jediného kousku kovu.