Rozhovor s prezidentem VALACHY TOUR Vladimírem Sušilem - nejen o nové trase

4. 8. 2013 - Minitriatlon VALACHY MAN letos zažije novinku. Zatímco dosud sportovci závodili na jedné trase, letos si mohou vybrat ze dvou. Nová trasa je o pár kilometrů delší a zasazením do terénu také náročnější.

Jak si osobně ověřil prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil, zvláště na její cyklistické části si dáte pěkně do těla.

Co bylo vlastně důvodem rozšíření závodních tras z jedné na dvě?

Vladimír Sušil: K těmto úvahám nás přiměl loňský ročník, kdy se mnoho závodníků na dosavadní trati svým časem dostalo pod 50 minut. Zazněly hlasy, jestli by bylo možné připravit náročnější
variantu pro všechny, kteří mají rádi výzvy.

Zvláště cyklistická část prý solidně prověří fyzičku. Ostatně převýšení 500 metrů na 16 kilometrech mluví za vše…

VS: To musím z vlastní zkušenosti potvrdit. Od přírodního koupaliště Na Stanoch neboli Balaton trať horského kola vede po okolních kopcích Bařina a Kyčerka. Na začátku je čtyři kilometry dlouhé stoupání, v závěru čím dál strmější, což po předchozí plavecké disciplíně opravdu prověří vytrvalost a sílu. Celá trasa se skládá se z prudkých stoupání a technicky náročných sjezdů na silnici i šotolině a je opravdu náročná. Je ale rozhodně zajímavá a věříme, že se bude závodníkům líbit.Velmi dbáme na bezpečnost při závodě, všechny nebezpečné úseky cyklistické části budou proto dobře značeny a v kopcích bude dost organizátorů a techniky, kdyby se kdokoli dostal do nesnází.

A co závodníky čeká na běžecké trati?

VS: Kratší trasa vede stejně jako v minulých letech po cyklostezce Bečva. Na té delší čeká závodníky odbočka do členitého terénu a zpestřením bude závěrečný brod přes Vsetínskou Bečvu.

Zatím jste se zúčastnil obou letošních závodů VALACHY TOUR, jistě tedy nebudete
chybět ani na startu VALACHY MANa. Na krátké, nebo dlouhé trati?

VS: Určitě na dlouhé. Poté, co jsem otestoval cyklistickou část delší trasy, je mi sice jasné, že to bude těžké, ale ve sportu mám rád výzvy.