Sport je především "hra" a proto by měl bavit. David Svoboda již tuto sobotu na BĚHEJ VALACHY

16. 10. 2017 - Sobotní závod BĚHEJ VALACHY bude mít již tradičně ve svých řadách speciálního hosta. Moderní pětiboj, ve kterém se stal v roce 2012 na OH v Londýně vítězem, vymění za běh po ostrých valašských kotárech David Svoboda.Potkat se s ním budete moci jak na delší 12km trati závodu, tak také u závodů dětských, kde bude startérem.

Vaše jméno je synonymem pětiboje, ale čím jste vlastně jako dítě začínal? A byl jste sportovec tělem i duší odmalička?

Jako dítě jsem začínal úplně přirozeným pohybem a zcela spontánním sportováním všeho druhu. Nejčastěji šlo o plavání, běhání, cyklistiku a různé hry, které jsme hráli s tátou, bratry nebo s kamarády. Určitě jsem byl od malička sportovec tělem i duší, jednoduše mě bavilo všechno, co se týkalo pohybu, hlavně v přírodě. Tělesná výchova byl vždycky můj nejoblíbenější předmět ve škole, na který jsem se vždycky těšil. První pravidelný trénink jsem zažil v bruslařské přípravce dětí, potom Karatedo, plavání... K modernímu pětiboji jsem přišel v 16 letech.

Na závodu Běhej Valachy Ve Velkých Karlovicích budete nejen patronem a startérem dětských závodů, ale také si zazávodíte na delší trati dlouhé 12 kilometrů. Jak vám tato distance a kopcovitý profil trati vyhovuje?

Ano, na běh v Karlovicích se moc těším, ale musím se přiznat, že „vrcholového“ závodění už jsem si užil až příliš a právě proto mě baví akce, jako je „Běhej Valachy“, protože si to mohu opravdu užít, bez nadměrného stresu a pozornosti. Běh na 10 až 12 km je pro mě nejobvyklejší tréninkovou vzdáleností a protože nejradši běhám právě v přírodě a zvlněném terénu, bude to přesně podle mého ideálu.

Popularita právě běhu v posledních letech roste. Na jaké místo si běh ve svém „osobním žebříčku popularity“ různých sportů řadíte vy? Jak vnímáte jeho užitečnost z pohledu zdravého životního stylu a celkového udržování i zlepšování fyzičky?

Vůbec se nedivím, že popularita běhu roste. Přibývá lidí, kteří si mohou dovolit trávit čas sportem a chápou důležitost dobré fyzické kondice, která se hodí úplně na všechno. Navíc běh je vedle chůze nejjednodušší pohyb a stačí k tomu pouze dobré boty, trenýrky a tričko (někdy ani to ne). Stačí prostě jen vyběhnout... Tím, jak společnost bohatne a stává se stále vyspělejší, přibývá i sportovců – hlavně běžců, ale i dalších. Nevedu si žádný žebříček oblíbenosti sportů, každá disciplína je jiná a má své jedinečné kouzlo. Také proto jsem nakonec skončil u moderního pětiboje, kde je od každého trochu. Běh považuji za úplný základ tréninku na který si vždycky udělám v životě místo.

Víme o vás, že běháte často a rád. Jakou část tréninkového času vám dosud běh zabíral? Dáváte přednost běhání v lese, nebo běhání na dráze či cyklostezkách? Terén nebo rovinky? Jste víc vytrvalec nebo sprinter? Jaké jsou vaše osobní rekordy v běhu – třeba na 5 km, 10 km….?

Jsem zvyklý běhat téměř každý den, alespoň těch 10 kilometrů. Poslední dobou už si jen tak užívám běh v aerobní zóně, nikam nepospíchám, ale ani se zbytečně nezdržuji – tempo si vždycky zvolím zkrátka tak akorát. Nejradši mám běhy v terénu a v přírodě, kdy můžu snadno zapomenout, že vlastně běžím, skvěle si při tom odpočinu a zároveň se držím v kondici. Při pětibojařských závodech (3 000-3 200 m) jsem kupodivu hodně získával na rovinatých tratích, kde nebylo příliš ostrých zatáček a kopců. Jsem dobrý tempař a v závěru jsem uměl rychlost vystupňovat do finiše. Teď se ze mě asi pomalu stane čistý vytrvalec. Osobní rekord na  3 000 m mám cca 8.45 v pětiboji, ostatní distance mohu jen odhadovat – 1500 m cca 4 min 10 s, 5 km cca 15 min 30 s, 10 km cca 32 min.

Před pár dny jste ohlásil konec profesionální pětibojařské kariéry s tím, že se chcete v budoucnu věnovat mimo jiné trénování mladých pětibojařů. Co jim budete ze své vlastní bohaté profesní zkušenosti zdůrazňovat? A co byste vzkázal i dětem, které se zapojují do různých závodů seriálu Valachy tour?

Budu se jim snažit říct, že sport je především „hra“ a proto by je to mělo hlavně bavit, aby byli případně schopní zvládnout v tréninku vysokou zátěž, která je ve vrcholovém sportu každodenní rutinou. Sport je natolik náročný, že k němu stejně nelze s dlouhodobějším úspěchem nikoho přinutit. Vzkázal bych tedy všem dětem, aby si běhání hlavně užily, dobře si zazávodily, ale zároveň nebraly výsledky příliš vážně. 

Kdy je podle vás dobré začít s pětibojem a co je pro něj tou nejlepší předchozí průpravou?

Ideální věk začátku pětibojařské přípravy je různý, stejně jako se různí to, jak rychle každé dítě roste. Pokud mají mladí sportovci za sebou dobrou a všestrannou tělesnou průpravu (alespoň částečně i v plavání), pak je podle mého názoru dobré začít někdy mezi 14-17 lety, ideálně kolem 15 let. Mě samotnému hodně pomohlo karatedo, které rozvíjí fyzičku, koordinaci, pohyblivost, rychlost, sílu i techniku pohybů. Dobrá je proto i gymnastika, sportovní hry atd.

Beskydy a oblast Velkých Karlovic máte hodně z ruky, jak často se sem dostanete? Jak se vám Beskydy líbí? Jakému prostředí dáváte přednost pro trénink a dovolenou?

Popravdě řečeno, ve Velkých Karlovicích jsem byl loni úplně poprvé a v Beskydech jsem byl dvakrát možná třikrát v životě a je tam opravdu krásně. Moc se těším na další návštěvu. Budu se opakovat, ale příroda a hory – to je pro mě ideální. Krátkou dovolenou nebo výlet si naopak užiju v centrech historických měst nebo dalších výjimečných místech.

Velké Karlovice nabízejí sportovcům, zejména běžcům, cyklistům a běžkařům, nejen dobré terény, ale i podmínky pro relaxaci v místních wellness centrech. Jak moc je pro vás relaxace důležitá a jaké její podobě dáváte nejraději přednost?

Úspěch každého sportovce záleží na tom, jak dobře a kvalitně si umí odpočinout. Mnoho lidí (včetně mě) na to často zapomíná, ale je to tak. Relaxovat je důležité. Mě pomáhá pobyt v přírodě, v klidu, v horách, na slunci a čistém vzduchu.. Od malička mám rád plavání a vodu a proto se v nejrůznějších vířivkách cítím jako ryby ve vodě. Masáže jsou taky super, ale odjakživa byl nejlepším odpočinkem kvalitní a poctivý spánek!