5 tipů, jak si užít Běhej Valachy

10. 10. 2017 - Běžecký závod Běhej Valachy, jako poslední ze série Valachy tour, může být velmi důležitý pro sportovce, kteří si chtějí na poslední chvíli vylepšit svou pozici v celkovém bodování. 

Ve výhodě jsou samozřejmě skalní běžci, pro které jsou delší trasy či členitý terén obvyklým standardem.

Na startu ale nebudou chybět ani plavci, bikeři, lyžaři…. a dalšími sportovci specializující se na jiné disciplíny, kteří možná nemají tolik běžeckých zkušeností, ale i oni budou chtít ze svého výkonu dostat maximum.

Pokud patříte mezi druhou skupinu sportovců, doporučujeme nastudovat si předem trasu a seznámit se s profilem. Na co si při  závodu dát pozor? Jak rozložit síly?

S tím vám poradí bloggeři Soňa a Michal z Running2.cz, kteří již závod Běhej Valachy v minulosti absolvovali a chystají se i na jeho letošní ročník.

Přečtěte si jejich

5 tipů, jak si užít trailový závod

1.  Zapomeňte na „silničky“

Většina trasy závodu vede v terénu, který je kombinovaný se zpevněným povrchem. Pokud bude sucho, ještě to tak velký problém nebude, ale ideální je raději místo silničních bot s hladkou podrážkou zvolit boty, které zvládnou i lehčí terén – poznáte je i podle toho, že mají výraznější vzorek na podrážce.

2.  Kopce klidně choďte

Pokud si chcete šetřit energii, nebojte se kopce vyjít. Není to žádná ostuda a dělají to tak také profesionální běžci do vrchu. Když totiž kopec rychle vyjdete, ušetříte tím spoustu energie a své soupeře pak můžete snadno předběhnout při sbíhání z kopce nebo na rovince.  Protože je první kopec hned ze začátku, nehrozí vám pak ani, že přepálíte začátek.

3.  Uvolněte se při seběhu

Abyste při sebězích soupeře předběhli, nezaklánějte tělo dozadu a nebrzděte stehny. Naopak se předkloňte více dopředu a zakopávejte. Ruce můžete použít k vyrovnávání stability. Klidně je roztáhněte od těla jako křídla. Svou rychlost regulujete odrazem, který nesmí jít nahoru, ale dopředu, případně mírně dolů. Tím šetříte kolena a odraz nebude muset být i při stejné rychlosti tak intenzivní. Uvidíte, že se vám tak poběží snadněji a nebudou vás pak bolet kolena a stehna.

4.  Vsaďte na kompresi

Terénní běh dá tělu zabrat. Když však použijete kompresní kraťasy nebo kompresní podkolenky, vaše svaly nebudou tolik trápit otřesy. V kopcích také při zvýšené intenzitě mnohem více hrozí natržení svalů, i proti tomu mohou kompresní produkty pomáhat.

5.  Kochejte se

Poběžíte překrásnou přírodou Valašska, tak i když do závodu dáte všechno, zkuste se aspoň chvílemi kochat svým okolím. Nádherně to zaměstná hlavu a nebudete tolik myslet na tělo, na běh a na to, že už nemůžete. Závod tak zaběhnete snadněji a ještě z toho budete mít skvělý zážitek!