Host VALACHY MANa Ondřej Synek: váš kraj vám závidím

6. 8. 2013 - Jednotlivé závody VALACHY TOUR jsou atraktivní mimo jiné i tím, že přinášejí amatérům vzácnou příležitost srovnat síly s profesionály. Závodníci se tak již mohli při uplynulých dvou akcích utkat například s cyklistou Jaroslavem Kulhavým, který je držitelem zlaté olympijské medaile, či uznávanými triatlety Janem Čelůstkou a Jiřím Klímou.

Minitriatlon VALACHY MAN zpestří svou účastí Ondřej Synek, dvojnásobný držitel olympijskéh stříbra ve skifu. Před závodem jsme se jej zeptali:

Ondřeji, jak často se účastníte závodů typu VALACHY MAN, které jsou
přece jen poněkud vzdálené vaší hlavní „profesi“?
Závodu typu VALACHY MAN se zúčastním poprvé v životě. Spíš se účastním cyklistických závodů nebo běžeckých akcí. Ale plavat umím, tak doufám, že to nějak půjde a nebude to úplná ostuda.

Co vlastně tvoří jádro vašeho tréninku? Víme, že trávíte hodně času v posilovně.
Využíváte i disciplíny, které vás čekají při minitriatlonu, tedy běh, horské kolo a plavání? V jednom z rozhovorů jste prohlásil, že kdybyste se nevěnoval veslování, tak byste nejspíš plaval…
V tréninku hodně běhám i jezdím na kole, plavání spíše jen přes zimu. Plavání by mi nejspíš šlo, protože jsem vysoký a mam dlouhé ruce i nohy. Ale nejvíc mě to mimo veslování baví na kole. 

Velké Karlovice a vůbec celá oblast Valašska je pro vás, Pražáka, trochu z ruky... Už jste na Valašsku byl? Jak rád cestujete a poznáváte nová místa?
Mám kamaráda kousek od Ostravy, takže kraj trochu znám, byl jsem tam i na dovolené. Musím říct, že vám to tam trochu závidím. Krásná příroda a klid. Cestuji hodně, ale u nás v republice je mi prostě nejlíp.

Účast na VALACHY MANovi spojíte s krátkou dovolenou právě na Valašsku, ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích… Jak nejraději trávíte volné dny? Relaxujete, nebo vyhledáváte aktivní zábavu?
Jsem spíše typ, co má rád aktivní dovolenou. Nejlepší je kombinace dva dny aktivně a den lenoch. Ale když mám volný den v plné sezóně, nejradši se jen tak povaluji a nabírám síly. 

A jak vám vyhovuje teplé počasí, jaké panuje letos v létě? Ve Velkých Karlovicích jsou vyhlášená relaxační centra s nabídkou saunových rituálů – jak jste na tom se saunováním?
Přiznám se, že úplné vedro moc nemusím, teplo ale mám rád. Proto rád chodím do sauny, to ale spíš v zimě, kdy se prohřeji. Jinak kombinace relaxu a sportu jsou jednou z nejlepších věcí na světě :-)

Letos se vám doslova daří, na co sáhnete. V jaké fázi sezóny nacházíte? A co se ještě musí stát, abyste na konci sezóny mohl konstatovat, že jste naprosto spokojen?
Momentálně se nacházím v závěrečné přípravě na Mistrovství světa v Koreji, které bude na konci srpna. Pokud se mi povede vyhrát, budu moci prohlásit, že jsem letos udělal vše správně. Pokud ne, bude to male zklamání, ale i to je život. Prohrávat se musí umět!!!

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí na startu mini triatlonu.

 

 

Ondřej Synek (* 13. října 1982), český veslař, historicky první český mistr světa v olympijské disciplíně, když na novozélandském jezeře Karapiro zvítězil ve skifu ve finálové jízdě MS 2010. Kromě závodního veslování na skifu pracuje jako sportovní instruktor ASC Dukla Praha. Je vyučeným zlatníkem.

Úspěšný český reprezentant ve veslování, dvojnásobný stříbrný medailista z Olympiád v Pekingu i Londýně.

  • Olympijské hry Atény (2004) - 5. místo
  • Mistr světa 2010
  • Mistrovství světa 2011, 2007 - 2. místo
  • Mistrovství světa 2009, 2006, 2005, 2003 - 3. místo
  • Světový pohár 2012, 2011, 2010, 2008, 2007, 2005, 2003  - 1. místo¨
  • Mistr Evropy 2007 a 2010
  • Osminásobný mistr ČR (2000-2007)