Triatlet Jan Čelůstka: první běh si užít a závodit až na kole

10. 4. 2013 - Jednotlivé závody VALACHY TOUR podpoří svou účastí také úspěšní a profesionální sportovci. Pro mnohé závodníky bude jistě zajímavé srovnat síly s českou špičkou. Úvodní závod VALACHY DUATLON se uskuteční za účasti Jana Čelůstky. Jednatřicetiletý Zlíňan je „hlavní profesí“ triatlet. VALACHY DUATLON kombinující pouze běh a kolo pro něj tedy nebude úplně běžnou disciplínou.

Honzo, proč jste se rozhodl zúčastnit seriálu VALACHY TOUR? Jaký máte vztah k Valašsku, k Velkým Karlovicím?

Když se podíváte na rozložení duatlonových a triatlonových závodů v České republice, tak Morava hraje "druhé housle". Proto rád podpořím svou účastí projekt, který to pomůže trochu srovnat. Velké Karlovice i celé Valašsko jsou mi navíc blízké. Velké Karlovice jsou v zimě ráj lyžařů a já využívám běžky v přípravě docela hodně. V létě pak vždy v okolí absolvuji pár tréninků na kole.

Vaší doménou je triatlon. Ovšem VALACHY DUATLON kombinuje jen dvě ze tří jeho disciplín – kolo a běh. Je to pro vás výhoda, nebo spíše nevýhoda?

Určitě nevýhoda. Plavání, které v duatlonu není zastoupeno, je mou silnou disciplínou. Ale chápu, že plavat v dubnu v našich končinách nemusí být jednoduché.

Hraje pro vás důležitou roli kombinace dvojího běhu proloženého jízdou na kole, nebo skladba a pořadí disciplín nejsou rozhodující? A jakou taktiku byste poradil ostatním sportovcům, kteří s duatlonem začínají?

Součástí mého tréninku jsou i takzvané přechody, což znamená, že několikrát po sobě měním různě disciplíny. Proto pro mě jejich pořadí není rozhodující. Ostatním sportovcům bych poradil, aby si první běh užili s úsměvem na tváři a závodit začali až na kole. Do cíle se určitě unavit stihnou.

Kterou z disciplín „svého“ triatlonu máte nejraději?

Záleží závod od závodu. Mám všechny tři disciplíny celkem vyrovnané. Oblíbená tak je většinou ta, která ten den zrovna sedne.

Jaké největší sportovní výzvy vás čekají v letošním roce?

Týden před VALACHY DUATLONEM se účastním Mistrovství Evropy v duatlonu v Holandsku, kde se závodí na tratích 15km-60km-7,5km. V půlce června mě pak čeká Mistrovství Evropy v triatlonu v Turecku a dále závody série Mistrovství světa.

Jan Čelůstka (31 let)

Úspěšný český triatlet, účastník mistrovství Evropy i světa. Za své největší dosavadní úspěchy považuje Olympijské hry v Londýně 2012, kde (i přes zdravotní komplikace a smůlu v podobě antibiotik) obsadil 30. místo, dále 4. místo na Světovém poháru v Koreji 2010 a vítězství na City triatlonu v Bratislavě. Závodí za LABE TRI CLUB.