Reportáž Vladimíra Sušila: delší trasa VALACHY MANa je prověrkou fyzičky

25. 7. 2013 - Prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil se na jeden den proměnil v "testovacího jezdce" a vyzkoušel pro vás část nové, náročnější trasy VALACHY MANa. Přečtěte si jeho reportáž.

 

Delší trasa VALACHY MANa - cyklistická část

Vážení závodníci, dovolte, abych vás pozval na 3. ročník minitriatlonu VALACHY MAN. Jsme nadšeni, že za tak krátkou dobu existence se závod stal velmi populárním mezi sportovci i diváky, kteří dotváří jeho jedinečnou atmosféru.

Ročník 2012 nás přiměl k úvahám o rozšíření závodních tratí z jedné na dvě. Mnoho závodníků se totiž na dosavadní trati svým časem dostalo pod 50 minut a zazněly hlasy, jestli by bylo možné připravit náročnější variantu pro všechny ty, kteří mají rádi výzvy..

Letos se tak můžete vedle dosavadní „krátké“ trati těšit i na novinku v podobě delší a náročnější trasy. Představuji vám její cyklistickou část, kterou si zatím projelo jen pár  závodníků z Nového Hrozenkova. Spolu s mým kamarádem Radimem vás provedu po kopcích Bařina a Kyčerka.

Vyrážíme s Radimem na kolo od přírodního koupaliště Na Stanoch, známého také jako „Balaton“, směrem k provizorním můstkům, které se za poslední roky staly symbolem VALACHY MANa. Tentokrát ovšem nejdeme po můstku, protože ten se buduje až den před závodem a vzápětí se zase demontuje, ale přecházíme menší brod.

Zpočátku se držíme dosavadní „krátké“ trasy, ale jen co vyjedeme menší kopeček od Bečvy, odchýlíme se od ní odbočením doprava. Čeká nás čeká 4 km stoupání na kopec zvaný Bařina.

Tento úsek prověří vaši vytrvalost, protože po 350 metrech plavání musíte rozumně rozvrhnout síly tak, abyste zvládli náročný výjezd na kole a zároveň vám ještě z zbyly síly na poslední běžeckou část.

Úvodní stoupání od Balatonu

Začátek cesty vede klasickou lesní silnicí (penetračkou) a nejnáročnějších prvních 300 metrů nám dává hodně zabrat. Poté se cesta klikatí pozvolným kopcem, který se zhruba po 2 km mění v čím dál strmější. Řadíme lehčí převod.

Od startu jsme najeli asi 3 km a dostali se na první malý vrchol, kde odpočíváme při malém sjezdu. Ještě ale nemáme ani zdaleka vyhráno. To nejtěžší  přichází právě teď. Sklon kopce Bařina je nejdrsnější a nutí nás zařadit ten nejlehčí převod.

 

1 km do horské prémie - nejtěžší úsek                         Ještě 500 m do horské prémie

Stoupáme po zpevněných lesních cestách nebo loukách k místu, kde bude při VALACHY MANovi měřena horská prémie. Na horizontu se právě zjevil vrchol kopce, Radim nasadil nečekané tempo a prémii nade mnou vyhrává o 20 sekund.. :-)

Konečně horská prémie!!

Jsme nahoře a teď se můžeme kochat výhledem na kopce Soláň a Pustevny. Vydechujeme, posilníme se z bidonů a vjíždíme do lesa.
 

Bařina                                                                                   Sedlo na Bařině

Tam nás čeká první sjezd, který míří do sedla Bařiny. Sjezd je rychlý a je nutné se soustředit, protože se střídají kořeny a kameny. V závěru už ale najíždíme na sypký makadam. Po projetí sedla nás čeká klasická hřebenová pasáž, kde se střídají louky a kamenité i lesní cesty.

Hřebenovka ke Kyčerce

Po cca 3 km začínáme stoupat na nejvyšší bod tratě, kopec Kyčerka. Výjezd není sice dlouhý, ale zato prudký a terén nás znovu donutil řadit ty nejlehčí převody. Těsně pod vrcholem Kyčerky odbočujeme prudce doleva a sjíždíme úzkou pěšinou mezi stromy na cestu, která nás vyvede z lesa. Tady nás čeká úsek nazývaný 100 pramenů a  co chvíli cestu protíná některý z nich.

Na horizontu už vidíme dva samostatné duby, od kterých trať už jenom klesá až k asfaltové cestě Malá Stanovnice. Tady je velmi nebezpečné místo cca 800 m od začátku sjezdu na levotočivou zatáčku.

Odtud už jen dolů...

Po sjezdu si můžeme konečně oddechnout a napojujeme se na dobře známou, kratší trať VALACHY MANa.. Najíždíme na ni, otáčíme se o 180° a míříme pravou stranou k přehradě Stanovnice, která se stáčí do mírného kopce. Za vrcholem nás čeká sjezd k přehradě, kde je třeba dát pozor na šotolinu a  levotočivou zatáčku. Už tu spadlo pár borců při minulých ročnících VALACHY MANA.

Bohužel kvůli rekonstrukci hráze Stanovnice po ní nebude možný průjezd, ale objedeme ji boční cestou pod hrází, která vede zpět k Balatonu. Náš trénink je u konce.

U Stanovnice

Shrnutí: Celou trať jsme projeli cca za hodinu. Terénní část cyklistické trati je náročná. Skládá se z prudkých stoupání a technicky náročných sjezdů, silniční a šotolinové části. Trať, kterou jsme pro vás vymýšleli v zimě u piva, je rozhodně zajímavá a věříme, že se vám bude líbit. Velmi dbáme na vaši bezpečnost  při závodě, všechny nebezpečné  úseky cyklistické části  budou proto dobře značeny a budeme mít v kopcích hodně organizátorů a techniky, kteří okamžitě pomůžou, kdybyste se dostali do nesnází.


Těšíme se na závod a vaše dojmy.

Vladimír Sušil
Prezident VALACHY TOUR