Vítězem krátkého VALACHY MANa Michal Hurník

8. 8. 2016 - Nečekanou zápletku měl krátký triatlon VALACHY MAN. Oproti původně uvedeným výsledkům se nakonec vítězem závodu na kratších distancích dodatečně stal Michal Hurník, druhé místo obsadil Jan Kváš a třetí Václav Petrásek. Celkem se na krátkou trať vydalo 233 závodníků.

Těsně před závodem se kvůli zdravotním potížím odhlásil vítěz minulých dvou ročníků Honza Hajzler. Hledat favorita tak nebylo jednoduché.

Oficiálním vítězem se nakonec stal Michal Hurník, který o rok dříve skončil celkově na pátém místě. Letos si svůj čas vylepšil o téměř dvě minuty. Na druhém místě za ním skočil Jan Kváš, který se zase přihlásil na poslední chvíli. Na vítěze ztratil 41 vteřin. Třetí skončil Václav Petrásek, který se na poslední chvíli přehlásil z dlouhé trasy na krátkou. Za prvním Michalem Hurníkem zaostal o 48 vteřin. Michal Hurník své soupeře porazil zejména díky skvělému času na plaveckém úseku, který byl nejrychlejší vůbec.

V den konání závodu při vyhlašování byl původně uveden na prvním místě Vojtěch Gruchala, který byl před dvěma lety na krátkém triatlonu VALACHY MAN druhý. Vojta Gruchala, který byl vůbec prvním závodníkem VALACHY MANa se startovním číslem 1, musel být ale nakonec diskvalifikován, protože vinou chybějícího pořadatele na křížení běžecké trasy dlouhého a krátkého triatlonu si omylem zkrátil běžecký úsek. 

Na chybu přišel samotný Vojtěch Gruchala druhý den při podrobném zkoumání výsledků a sám nás jako pořadatele na nesrovnalost upozornil. Nesrovnalostí v běžeckém čase si všimli i další triatleti. 

Problém s nepřítomností pořadatele nastal v důsledku neočekávaných průtahů při registraci, kterou provázelo množství požadavků na změnu trasy či dodatečnou registraci. „Pořadatelé, kteří se měli z registrace přesunout na křížení tras, tak bohužel dorazili na místo pár minut poté, co tudy již proběhl první účastník. Tato chyba jde na náš vrub, pro příští rok je to pro nás ponaučení,“ uvedl za organizátory Bohuslav Komín. 

Přinášíme vyjádření samotného Vojty Gruchala:

"Zúčastnil jsem závodu VALACHY MAN na krátké trati. Zajel jsem dobře a zvítězil jsem. Až dnes ráno jsem si však prohlížel podrobné výsledky a zarazil mě můj obrovský náskok na ostatní soupeře v běžecké části. Zjišťoval jsem proto dnes u známých, kteří krátkou trasu také běželi, kde byla chyba a bohužel jsem neúmyslně běžel částečně jinou trasu běhu, přibližně o kilometr kratší. Problém byl u mostu. Běžel jsem úplně první (startovní číslo 1) a držel jsem se šipek, protože od občerstvovačky za depem jsem nepotkal žádného pořadatele. Doběhl jsem až k odbočce mostu, kde byla občerstvovačka. Zde také nebyl žádný pořadatel, ale pouze šipka na mostě. Navíc mě na most navedl i nějaký přihlížející divák, že se tudy běží, takže jsem nepochyboval, že běžím správně. Za mostem jsem běžel hned doleva (s vědomím, že dlouhá běží doprava přes kopec) a pak zpět po druhé straně řeky a přes brod zpátky na cyklostezku. Trať jsem si tedy nedopatřením zkrátil, chybělo značení a v danou chvíli i pořadatelé. V cíli jsem měl dobrý čas a byl jsem samozřejmě spokojen. Nakonec jsem závod vyhrál a byl vyhlášen. Nicméně takovýmto způsobem jsem vyhrát nechtěl, byli poškození závodníci za mnou. Reálně bych měl mít čas okolo 48 minut a to bych se na stupně vítězů nedostal. Vyhlášení již vrátit nemůžeme, ale prosím alespoň o opravu oficiálních výsledků a to tak, že budu z prvního místo odmazán. Je mi líto, co se stalo, ale nebyl v tom úmysl."

Velmi si vážíme postoje Vojty Gruchala, který toto vyjádření napsal, aniž byl námi na nesrovnalosti upozorněn. Proto jsme přistoupili k tomu, že jsme vyhlášené výsledky dodatečně změnili.

Účastníkům krátkého triatlonu, kteří skončili na prvních třech místech ve vyhlašované věkové kategorii M40, se tímto omlouváme a jako omluvenku od nás mají startovné na jakýkoliv nejbližší závod VALACHY TOUR.

Michal Hurník nám poskytl atraktivní video záznam cyklistické trasy krátkého triatlonu VALACHY MAN. Podívejte se, jak jel na kole vítěz krátkého triatlonu: