Paralympik Hetmer zkusí na Valachymanovi zúročit Vabrouškovy rady

3. 8. 2016 - Již poněkolikáté se na VALACHY MAN představí zrakově hendikepovaný lyžař Patrik Hetmer. Letos již absolvoval VALACHY DUATLON a BIKE VALACHY, triatlon v Novém Hrozenkově tak bude jeho letošní třetí účastí v seriálu VALACHY TOUR 2016. Hetmer se připravuje na zimní sezonu, ve které bude obhajovat bronz z Mistrovství světa 2015 v Kanadě. V rámci přípravy objíždí různé triatlony, bajkové a především běžecké závody. Letos se rozhodl do své přípravy zařadit také triatlonové soustředění s Petrem Vabrouškem, které se konalo v půlce července na hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. 

"Soustředění s Petrem Vabrouškem pro mě bylo velice přínosné a to jak z tréninkového hlediska, tak také díky spoustě nově získaných poznatků a zkušeností. Mám k tomu chlapovi obrovský respekt, dokázal a stále toho dokazuje moc. Byla pro mě čest strávit s ním prodloužený víkend. I když nám moc nepřálo počasí, dokázali jsme odtrénovat vše podle plánu. MTB i běžecké tréninky byly velmi výživné a velmi důležité pro mě byly plavecké tréninky. Nebyly totiž ani tak o kvantitě, ale o technice. Tak to zkusím vše při VALACHY MANovi prodat.."

Kromě již zmíněných závodů v rámci VALACHY TOUR Patrik Hetmer absolvoval letos dva triatlony. V premiéře tohoto sportu na luhačovické přehradě skončil čtvrtý ve své kategorii a minulou sobotu na Holešovmanovi byl v půlce startovního pole. Jeho hlavní sezonou je ale zima a alpské lyžování. Se svým trasérem Mirou Máčalou reprezentují ČR v kategorii zrakově postižených mužů. 

Na co se Hetmer v zimě chystá? "Následující sezona pro nás bude velmi důležitá, skoro bych se nebál říci, že klíčová. Začíná nám totiž dvouletý paralympijský cyklus, na jehož konci budou Zimní paralympijské hry v jihokorejském Pchjongjangu v březnu 2018. I zde bychom chtěli bojovat o medaile. To je ale až za rok a půl, nyní v zimě nás čekají závody Světového poháru a vrchol bude sezona mít hned v lednu 2017. V italském Tarvisiu bude Mistrovství světa, kde chceme uspět. Potom bychom v březnu chtěli odjet na finále Světového poháru do Jižní Korei, kde bychom si především chtěli osahat paralympijské sjezdovky. To bude nezbytné pro úspěch, toužíme po paralympijské medaili."

Hetmer při závodním lyžování musí mít svého traséra, který ho na trati navádí. Ostatní sportovní aktivity ale zvládá sám, i když s určitým omezením kvůli svému zrakovému postižení. To spočívá ve zúženém zorném poli na 4 stupně u obou očí (zdravý člověk má cca 180), k tomu trpí také šeroslepostí, což mu také působí nemalé problémy. 

Co je při triatlonu pro něj slabina a kde naopak získává? "Největší slabinou jsou pro mě sjezdy na kole. Kvůli své oční vadě jedu opravdu pomalu a ostatním tam spíše překážím. Velký problém mi dělají změny, kdy vjíždím z lesa na slunce a naopak. Mé oči se těmto změnám přizpůsobují hrozně pomalu, proto jsem nucen pomalu také jet. Při plavání na otevřené vodě mi dělá problém orientace, ale s Petrem Vabrouškem jsme pilovali i vykukování z vody tak, abych věděl, kde jsem. Při běhu mě mé postižení nijak nelimituje. Při triatlonu tedy asi nejvíce získávám při výjezdech do kopce a při běhu, snad teď zlepším i to plavání."

Hetmera můžete v pátek vidět se startovním číslem 340 na dlouhé trati Valachy mana, jeho start je naplánován na 15:53.