Jan Hruška: Buďme rádi za každé dítě, které se dnes věnuje cyklistice

13. 7. 2016 - Speciálním hostem BIKE VALACHY byl bývalý cyklistický profesionál Jan Hruška. Jako patron dětských závodů se v sobotu dopoledne nejprve postavil do role předjezdce dětí. V poledne pak spolu s dalšími třemi stovkami cyklistů vyrazil na trasu závodu dospělých okolím Velkých Karlovic. I přes avízované malé ambice vyjel celkové páté místo a první ve své věkové kategorii.


Honzo, co říkáte na účast dětí na BIKE VALACHY?

Je to moc fajn. Vnímám to i v souvislosti s dalšími sporty. Jednak děti mají dnes spoustu možností, z čeho vybírat. A navíc i třeba hokej nebo golf jsou pro rodiče méně nákladné. Cyklistika je drahý koníček. Takže zaplaťpánbůh za každé dítě, které se zapojí a přijede závodit.

V besedě po závodě jste tvrdil, že role předjezdce dětských závodů nebyla snadná…

To ano, zvláště starší děti mě pěkně prohnaly, nebyl jsem schopný jim ujet. Jely opravdu výborně. Také se mi líbilo, že tady ve Velkých Karlovicích pořadatelé pro děti připravili dobré tratě přiměřené věku - spravedlivé, jednoduché a bezpečné, které dávaly dobré podmínky pro to, aby mohli opravdu vyhrát ti nejlepší.


V hlavním závodu jste skončil pátý, přestože jste předem říkal, že už dnes jezdíte spíš na pohodu a nekladete si velké ambice. Jak vám trasa sedla?

Výborně, byla bezpečná, super značená, opravdu jsem si to užil. Beskydské traily jsou nádherné a pestré. Občas sice i s těžšími úseky, ale to k závodům patří a kopce jsou kořením cyklistiky. Rozhodně to nebyl závod pro začátečníky. Kdo čekal, že si pěkně zajezdí, ten musel být spokojený.

Léta jste byl profesí silniční cyklista, poté jste jezdil horská kola, dnes se věnujete roli manažera cyklistického týmu Nilfisk pro cycling… Kolik času trávíte na kole?

Co jsem přestal závodit, tak jsem samozřejmě ubral. Když mám volný čas, většinou ho není dost na delší jízdu, takže si pak spíš jdu zaběhat a mám také rád horskou turistiku. U Hradce Králové, kde bydlím, je to rovina a to moc zábava na kole není, takže když to jde, vyrážím do nejbližších kopců k rodičům do Jeseníků. Kopce, jaké máte i u vás na Valašsku, mám rád. Možná i proto, že jsem ze strany maminky částečný Valach.

Děkujeme za rozhovor