Jaroslav Kulhavý poprvé na Valašsku: „Chci si BIKE VALACHY užít i vyhrát!“

9. 7. 2013 - Po loňské olympiádě v Londýně zná Jaroslava Kulhavého nejen každý biker, ale i ten, kdo cyklistiku dosud příliš nesledoval. Osmadvacetiletý sportovec v Londýně fenomenálním výkonem vybojoval zlatou olympijskou medaili a i letos si drží velmi dobrou formu, kterou potvrdil dvojnásobným umístěním na stupních vítězů v závodech Světového poháru.

Jardo, je o vás známo, že trénujete hlavně „doma“ v Orlických Horách, ale závodíte spíše v zahraničí. Jak často jezdíte na závodech v Česku?
Trénuju hodně doma, k závodům v Česku se ale opravdu moc nedostanu. Zůstává mi mistrovství republiky, občas nějaký silniční závod, závod světového poháru. Když potřebuji trénovat, tak občas najdu nějaký zajímavý závod, na který si zajedu.

Vaše účast na BIKE VALACHY bude první zkušeností s terény Valašska?
Nejblíž jsem byl v okolí Lysé hory na Adenalin Cupu. Na Valašsko se těším právě proto, že jsem tam nikdy nebyl. Mám rád nová místa a zejména pokud jde o české hory.

Jak se vám líbí trať, která vede převážně po vrcholcích okolo Velkých Karlovic?
Díval jsem se na profil tratě, viděl jsem i fotky na vašem webu. Podle mě to bude spíš rychlejší závod. Těším se na něj, protože to nebude moc dlouhé a perfektně mi to zapadá do přípravy.

V sobotu má být teplo. Vyhovuje vám toto počasí, nebo byste raději mokro a bláto?
Sucho je lepší, mám ho radši. Extrémně blátivé podmínky, s nimiž si občas také dobře poradím, víc namáhají kolo, jsou s tím spojené problémy, musím měnit pláště, oblečení… Suché podmínky jsou jednodušší.

Na BIKE VALACHY se chystají také Honza Jobánek, Pavel Boudný či Petr Šťastný, tedy současná tuzemská špička v bike maratonech. Jak si na ně věříte?
Uvidíme. Myslím, že pojedeme s klukama pohromadě. Nečekám, že odstartuji a v prvním kopci ujedu. Profil a délka tratě spíše smažou výkonnostní rozdíly mezi námi. V závěru to pak může být i o štěstí, zejména když tam bude spurt. Myslím, že to bude zajímavé pro diváky.


Pořadatelem BIKE VALACHY je Resort Valachy, který ve Velkých Karlovicích provozuje trojici hotelů s bohatým zázemím pro relaxaci. Při čem si vy dokonale odpočinete?
Regeneraci se věnuji hodně, i když občas bych tomu chtěl dát i víc času. Chodím pravidelně do bazénu plavat, do vířivky i sauny. Před závodem mi vyhovuje masáž, pravidelně chodím k fyzioterapeutce. Čím víc jezdím, tím je relaxace důležitější. Když cestuji po světě, vyhledávám hlavně hotely s wellness, abych hned po tréninku mohl využít procedury a odpočinul si.

Můžete popsat ideální přípravu na závod podobný BIKE VALACHY?
Je to rozdílné. Teď jsem ve fázi, kdy se snažím hodně trénovat a připravuji se na druhou část sezony. Chci se dostat do pohody, najet větší objemy kilometrů, protože na podzim už nebude čas. Bude následovat jeden závod za druhým a to už toho moc nenatrénuji. Do závodu ve Velkých Karlovicích jdu z plného tréninku, je pro mě důležitý na rozjetí před mistrovstvím republiky, které se koná za týden. Při tréninku je těžké vyzkoušet závodní intenzitu, takže mi i termín vyhovuje. Do závodu jdu s tím, že když to půjde, tak ho chci vyhrát.

V den závodu máte raději klid, nebo se chcete spíše potkat s ostatními závodníky či hobbíky, kteří se přijedou na vás podívat a poměřit se s vámi?
Před velkým závodem mám rád svůj klid, abych si mohl všechno nachystat a dobře se připravit. Nemám rád nestíhání a nervozitu. Takové závody jako bude ve Velkých Karlovicích mám ale rád a nedělá mi problém se s někým vyfotit nebo se podepsat. Těším se, že tam bude uvolněná atmosféra a že si závod užiju.

Jaroslav Kulhavý - Aktuálně nejlepší český cyklista na horském kole (disciplína cross country), držitel olympijského zlata z Londýna z roku 2012. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 2003, kdy se stal juniorským mistrem Evropy a světa. Na svém kontě má mj. titul dvojnásobného mistra Evropy z let 2010 a 2011, vicemistra světa z roku 2010 a mistra světa z roku 2011. Od roku 2010 závodí za tým SPECIALIZED RACING.