"Černý kůň" závodu BIKE VALACHY: rozhovor se Svatoplukem Janečkou

26. 6. 2013 - Rodák z Velkých Karlovic a vítěz prvního závodu série VALACHY TOUR – DUATLONU Svatopluk Janečka je černým koněm na vítězství v MTB maratonu  BIKE VALACHY. Na trati se utká také s olympijským vítězem a závodníky české maratonské špičky. Pár dní před závodem jsme Svaťu krátce vyzpovídali, aby nám prozradil svoji „taktiku“.

Svatopluk Janečka pochází z Velkých Karlovic. Na Valašsko často jezdí a zdejší trasy má všechny projeté, a to nejen na kole, ale také z běhu a v zimě na běžkách. V závodu BIKE VALACHY pojede samozřejmě delší variantu, a to nejen proto, že se do celkového pořadí započítává vyšší bodování, jak sám uvádí.

Jak se na závod připravujete, máte speciální tréninkový plán podle kterého trénujete?

Příprava zatím pokračuje podle plánu. Snažím se trénovat 5-6 krát týdně. Většina tréninku probíhá na silnici, obvykle najedu 80-100 km. Mám své oblíbené tréninkové trasy, které volím podle typu tréninku i podle počasí. Pokud chci jet kratší a rychlejší trénink, pak volím třeba okruh Zlín-Vsetín-Valašská Polanka-Vizovice- Zlín. Z těch delších např. Zlín-Val. Polanka-Hor. Lideč-Lazy pod Makytou-Portáš- Vsetín-Zlín.

Kolik km najedete za rok?

Ročně to dá zhruba 15 000 km.

Co říkáte na trasu závodu?

Trasu závodu jsem si prohlížel na mapě na internetu. Samozřejmě ji dobře znám ze svých tréninků. Tento týden ji chci celou absolvovat. Je tam dost těžkých kopců, takže bude celkově hodně vyčerpávající. Pokud bude deštivo, pak budou i sjezdy dost záludné.

Jak vidíte své šance v tomto závodu? Myslíte, že byste mohl porazit Jaroslava Kulhavého?

Mé šance v závodě se budou odvíjet od momentální formy a také od účasti soupeřů. Porazit Kulhavého, to je asi jen teorie, ale může se přihodit mnoho věcí, takže se nechám překvapit.

Vaše příprava se týká především cyklistiky, ale řadíte do tréninku i jiné sportovní aktivity?

Celý seriál Valachytour se skládá z cyklistiky, plavání a běhu. Těmto sportům se také pravidelně věnuji. V zimě jsou mými oblíbenými sporty běžecké i sjezdové lyžování.

Děkujeme za Váš čas a přejeme mnoho zdaru!