Dvojnásobná vítězka Lucie Gruchalová se po mateřské pauze vrací do VALACHY TOUR

15. 2. 2016 - Vítězka prvních dvou ročníků VALACHY TOUR Lucie Gruchalová, která si loni dala pauzu od závodění během těhotenství a po narození syna Tobiáše, hlásí návrat do startovního pole. V sobotu 27. února nebude chybět na prvním letošním závodu, NOČNÍ STOPĚ VALACHY. A jak prozradila v rozhovoru, rozhodně nemá v plánu být v letošní VALACHY TOUR jen "do počtu".

Lucko, prozraďte, jak jste si užila pauzu a „odpočinek“?

Jaký odpočinek máte na mysli? :-) Možná odpočinek od závodů, které jsem devět měsíců sledovala jen jako divák. A po narození syna jsem to vydržela ještě dva měsíce, než jsem se znova pustila do závodů, hlavně běžeckých. Sportu jsem se nevzdala ani v těhotenství, nebyl důvod přestat jezdit na kole, na běžkách či chodit po horách. Takže nějaká obecná fyzická kondice mi zůstala. S běháním je to horší, tomu jsem se přes tři čtvrtě roku nevěnovala, takže nohy trochu zapomněly, ale už se pomalu dostávám do formy.

Věříte a cítíte, že je pravdou, že ženy po mateřské bývají „silnější“ než dříve?

Věřím, že to je možné, pokud žena i během těhotenství přiměřeně sportuje. Není to ale vůbec zadarmo, bez poctivého tréninku samozřejmě nic nejde. Mám kolem sebe několik dalších sportujících - závodících matek, kterým se narodili potomci v loňském roce, a všechny už zase sportují, běhají a některé opravdu výborně. Takže na tomto tvrzení asi něco bude.

Jak tedy vypadá vaše příprava na sezónu?

Nejčastěji běhám s kočárkem, kdy nejsem na nic a nikoho vázaná a můžu s mimčem vyrazit, kdy se nám to hodí.  O víkendech jezdíme na běžecké závody v blízkém okolí Ostravy. Když manžel pohlídá prcka, zajdu si někdy i na kolo nebo zaplavat. V lednu jsme týden běžkovali v Jeseníkách.

Máte v plánu jít celou VALACHY TOUR?

Ano, chtěla bych se zúčastnit všech závodů, už jen proto v jak krásném prostředí se konají. Takže to budou také rodinné výlety.

S jakým cílem jdete do toho letošního ročníku?

Mým cílem je samozřejmě co nejlepší celkové umístění. Na NOČNÍ STOPU žádné velké ambice nemám, přece jen na běžkách mi to moc nejde, ale v dalších závodech bych už nechtěla být jen do počtu.