Zveme vás na Karlovský gastrofestival
14. 9. 2015 - I aktivní sportovci by si měli občas zahřešit! Zveme vás na výlet za dobrým jídlem a pitím – na 7. Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích.
Ochutnejte ty nejlepší krajové speciality kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací, které jsou rozesety ve vzdálenosti do 3,5 km v karlovickém údolí Léskové. Mezi všemi 14 gastro zastávkami se můžete projít krásnou přírodou Beskyd po cyklostezce Bečva nebo se popovézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
Hostitelé se předhánějí, aby kromě kulinářských zážitků svým návštěvníkům představili další lákadla z nabídky svých penzionů a hotelů. Na každé gastro zastávce tak bývá připravena nejen degustace, ale i další zábava či doprovodný program – nejen pro dospělé, ale i pro děti.
Na Karlovský gastrofestival je tradičně vstup zdarma.
Hlavní program – takzvaná Gastro tour s nabídkou specialit místních kuchařů – probíhá v sobotu 3. a neděli 4. října vždy od 10 do 18 hodin.
Doprovodné akce Karlovského gastrofestivalu
- mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. K dostání bývají frgály a další krajové pečivo, sýry, masné výrobky, ale např. také zelenina, mošty, koření, sirupy, domácí marmelády, medové produkty a další produkty (sobota a neděle 3. a 4. 10., hotel Pod Javorem)
- soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci (v čele s předsedou Ladislavem Frgalem) i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Jediná soutěž svého druhu v ČR. (neděle 4. 10., Spa hotel Lanterna)
- frgálová manufaktura – kulinářská dílna, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů. (sobota a neděle 3. a 4. 10., Gril srub Razula)
- soutěž o nejlepší klobásu – novinka od roku 2014. Zapojit se mohou profesionálové i drobní výrobci (sobota 3. 10., Penzion Pod Pralesem)
- kuchařské show s mistry kuchaři (sobota a neděle 3. a 4. 10., Gril srub Razula)
- řemeslný jarmark (sobota a neděle 3. a 4. 10., hotel Horal)
- barmanské večery (pátek a sobota 2. a 3. 10., Spa hotel Lanterna)
- hudební vystoupení a posezení s lidovými muzikami (hotel Galik, Pension Školka, Penzion Pod Pralesem, hotel Horal, hotel Babská…)
- atrakce pro děti (Chaloupky U Pařízků, Pension Školka).
Velkým lákadlem a každoroční tradicí jsou i galavečeře s kuchaři místních hotelů Lanterna a Horal, které jsou vyhlášené vynikající krajovou kuchyní v moderním pojetí. Každým rokem je navíc doplní degustace menu hostujícího kuchaře s michelinskou hvězdou.
Letošním hostem bude věhlasný šéfkuchař Pavel Pospíšil, historicky první český držitel michelinské hvězdy. Rodák ze Zlína (1944) žije trvale v Německu, kde michelinskou hvězdu získal v roce 1980 s restaurací Merkurius v Baden-Badenu. Dnes provozuje restauraci Pospisil´s Gasthof Krone v nedalekém Bühl-Oberbruchu, která se trvale pyšní známkou Bib Gourmand – „vynikající jídlo za přiměřenou cenu“.
Do bývalého Československa se Pavel Pospíšil občas vrací, zejména na Slovensko, kde spolupracuje se slovenskou televizí na pořadu „Tajomstvo mojej kuchyně“ a pro přílohu Hospodářských novin „Prečo nie“ recenzuje restaurace. Gastrofestivalů či kuchařských show se z časových důvodů účastní velmi výjimečně. Jeho působení na Karlovském gastrofestivalu tak bude zcela mimořádnou záležitostí.
Po dobu Karlovského gastrofestivalu bude Pavel Pospíšil „úřadovat“ ve Spa hotelu Lanterna, kde pro hosty připraví v sobotu 3. 10. Michelinskou galavečeři a v neděli 4. 10. Michelinský oběd.
Další galavečeře:
- 2. a 4. 10. – Galavečeře kuchařů Spa hotelu Lanterna
- 3. 10. – Galavečeře kuchařů hotelu Horal