VALACHY MAN si jedu hlavně užít, říká ikona triatlonu Petr Vabroušek

24. 7. 2015 - Stálicí na VALACHY TOUR i na světovém triatlonovém nebi je mistr Česka v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek. I když distance triatlonu VALACHY MAN jsou pro něj krátké na to, aby mohl ukázat svoji ohromující vytrvalost, jezdí na Valašsko velmi rád.

Petr Vabroušek na triatlonu VALACHY MAN 2014"Vracím se na Valachy kvůli atmosféře, kvůli dětem i regeneraci, která je na Horalu vynikající," říká Petr Vabroušek.

Triatlonu VALACHY MAN se účastníte už počtvrté. Co se vám na něm líbí? Jak vzpomínáte na minulé ročníky? Jak se během těch let z vašeho pohledu VALACHY MAN změnil?

Líbí se mi jedinečná atmosféra i prostředí závodu. Koná se nedaleko naší oblíbené relaxační destinace. Během posledních let zažívá soustavný růst, ale pořád si zachovává svá specifika (krátké plavání, intervalový start, MTB,…), která lákají mnoho začátečníků, kteří by se třeba napoprvé do vřavy hromadných startů trochu báli. Na předešlé ročníky vzpomínám rád a vždy se sem budu rád vracet.

Spousta lidí si pod pojmem „triatlon“ představí dlouhé distance, které se dají zvládnout jen po intenzívním dlouhodobém tréninku. Jaký je z tohoto pohledu VALACHY MAN?

Z pohledu plavání (často nejméně oblíbená část triatlonu) jde o supersprint, co se týká běhu (obvykle druhá nejméně oblíbená disciplína) jde o sprintík a cyklistika naopak opravdu stojí za to! Pokud člověk občas vyrazí někam na kole, tento závod zvládne i bez intenzivního a dlouhodobého tréninku.

Vy sám jste z Ironmana a dalších závodů zvyklý na hromadný start, VALACHY MAN je od počátku založen na startu intervalovém. Je to pro sportovce – hobíky spíš výhoda, nebo nevýhoda?

Osobně mám radši přímý souboj o vítězství se všemi soupeři najednou. Tuto formu má ale drtivá většina mých startů a tak je Valachy Man vždy vítanou změnou. Ať už se to týká celkové délky, MTB cyklistiky nebo právě intervalového startu.

Petr VabroušekZnáte obě trasy VALACHY MANa – krátké i dlouhé – doporučte, na co si dát pozor? A jak správně rozložit síly?

Při obou trasách je rozhodující především cyklistická část. Takže stačí rozumně odplavat a na kole si dát do těla tak na 80% maxima, aby zbylo trochu sil na závěrečný běh.

Na Valašsko jezdíte nejen kvůli závodům VALACHY TOUR, ale také za relaxací do Resortu Valachy. Proč se sem rád vracíte?

Jezdíme sem už léta a maximálně nám vyhovuje prostředí pro procházky v okolí a pestrá škála aktivit pod širým nebem v okolí ve spojení s každodenní relaxací ve vodě a welness. Naše děti to také milují a vždy se tam velmi těší.

Právě VALACHY MAN byl prvním velkým závodem, kterého se kdysi účastnil i váš syn Filip. Přijedete opět společně? Filip se od té doby začal více věnovat závodění, jak se mu daří? Půjde ve vašich šlépějích? 

Filip se intenzivněji vrhl především na běhání a už posbíral i první úspěchy mezi dorostenci, především na delších tratích. Plavání a kolo má spíše jako občasné zpestření běžeckého tréninku, ale krátkého Valachy Mana určitě nevynechá.

Na VALACHY MANovi vás čeká „souboj“ s dalšími vynikajícím triatletem – Janem Čelůstkou. Jak vidíte své šance? Co považujete za nejsilnější stránku svého soupeře?

Své šance vidím jako nulové. Honza má špičkovou výkonnost na závodech trvajících mezi 50 a 100 minutami. Ty moje se odehrávají mezi 8 a 10 hodinami. Než se dostanu do tempa, budu už zpátky na hotelu. Honza navíc skvěle ovládá MTB. Já ho sedlám tak 2x do roka při nějakém doplňkovém závodě. Budu mít pět dní po Slovakmanovi (železňák) a dva dny před Doskymanem (půlželezňák), takže se budu snažit hlavně ve zdraví dorazit do cíle. Čím více lidí můj skalp potěší, tím lépe...

Kde se dozvíme více o vašich závodech a výsledcích?

Přehled výsledků a plánovaných startů najdete na www.petrvabrousek.cz, aktuální denní novinky na mém facebooku.