Martin Pekař je v plné přípravě na BIKE VALACHY

8. 7. 2015 - Jak jsme již informovali minulý týden http://valachytour.cz/article/222, výhercem soutěže o tréninkovou přípravu na BIKE VALACHY se stal Martin Pekař. S Martinem jsme si dali ihned po vyhlášení soutěže schůzku, kde jsme rozebrali jeho předchozí přípravu, přednosti, nedostatky, cíle, vize…

BIKE VALACHY

Martinovi je 35 let, na kole jezdí 5 sezon a v každé z nich najede cca 8 tisíc km, každý rok absolvuje cca 15 - 20 MTB závodů…  

Martin Pekař v přípravě na BIKE VALACHY

Rozbor Martinova tréninkového deníku poukázal na relativně vhodnou zimní přípravu, kterou volil v úvodu více všeobecně, zapracovával se v nízkých intenzitách při túrách, absolvoval volné vytrvalostní tréninky na kole, přípravu prokládal během, plaváním, sílu budoval v posilovně. 

S přicházejícím jarem začal Martin najíždět první kilometry na kole a ubíral na všeobecné přípravě. Před prvními závody zařadil tréninky v kopcích, kde správně postupně mírně přidal na intenzitě. Ovšem v tomto trendu už dále nepokračoval a tréninky mezi závody absolvoval v drtivé většině jen do aerobního prahu (dále AP) bez jakýchkoliv rozvojových prvků.

Tento způsob tréninku měl za následek dobré zapracování do AP, tělo se v této zóně cítí velmi komfortně a pracuje ekonomicky. Při závodním zatížení je ale dost citelně znát absence intenzit a silově-vytrvalostních tréninků. Martin ihned po startu zaostává za svými konkurenty, nedokáže akceptovat jejich tempo a s přibývajícími kilometry závodu se začíná prodírat startovním polem dopředu. Tento fakt potvrzuje i zátěžový test u sportovního lékaře. 

Vzhledem k těmto faktům doporučuji Martinovi zaměřit se v nejbližším období zejména na efektivitu tréninkového procesu a vytvořit ekonomičtější propracovanost i v oblasti intenzivního zatížení. Vhodné by bylo trénovat rozvoj kondice v oblasti anaerobního prahu (dále ANP), ať už v kopcích, či i v rovinatém terénu (1 - 2 x týdně). Podle reakce na změnu tréninkového plánu bych zkusil později nasadit Martinovi zátěž v maximálních a submaximálních intenzitách v krátkých opakovaných úsecích. Svěřenec by neměl opomenout ani na tréninkové jednotky pro udržení základní vytrvalosti (cca 2x týdně), kterým se věnoval doposud.

Konkrétní příprava v posledním týdnu před BIKE VALACHY:

Pá 3.7. - 60 min rozjetí na MTB před závodem Drásal
So 4.7. - Bikemaraton Drásal 115 km  (Pro dosažení co nejlepšího výsledku na BIKE VALACHY bych doporučil kratší variantu 53 km dlouhého závodu. Ovšem Martin měl tento závod již před sezonou vytyčen jako jeden z hlavních cílů.)
Ne 5.7.- 105 min volné vyjetí po závode, regenerace

Martin Pekař v cílové rovince na Drásalovi

Týden před Bike Valachy je zaměřen na regeneraci a obnovu sil po náročném závodu Drásal. 
Po 6.7. - masáž a regenerace
Út 7.7. - 90 min volné kompenzační jízdy
St 8.7. - projetí trasy BIKE VALACHY, zařazeny silově vytrvalostní prvky, detailní nastudování technických pasáží 
Čt 9.7. - volno
Pá 10.7. - 75 min rozjetí před závodem, po 40 min vytrvalostní jízdy zařazeny 4 sprinty na cca 200m na max
So 11.7. - BIKE VALACHY!!!
Ne 12.7. - 120 min volnější vytrvalostní trénink

V rámci přípravy na BIKE VALACHY jsme udělali v tréninku část změn, které jsem výše popsal. Je potřeba si uvědomit, že trénink je dlouhodobá záležitost a změny musí přicházet postupně tak, aby mělo tělo sportovce čas se na ně adaptovat. Rád bych Martinovi poděkoval za pozitivní přístup, nadšení a ochotu na sobě pracovat. Věřím, že pokud se bude daných rad držet, může se v budoucnu ve výsledkové listině posunout o kus výše. Po Bike Valachy se těšte na rozhovor s Martinem, kde on sám zhodnotí změny ve svém tréninkovém režimu a dopad na výsledek v závodu.

Bude Martin na letošním BIKE VALACHY ještě spokojenější??

Zdraví vás a v sobotu se na vás těší Ondřej Kobliha, Cyklotrenink.com