Ženy na VALACHY TOUR 2015 - jak to vidí největší favoritky?

20. 2. 2015 - Před NOČNÍ STOPOU VALACHY jsme vyzpovídali horké kandidátky na nejvyšší mety letošního ročníku. Přečtěte si, kdo z žen letos přijede, jak vidí své naděje a co radí dalším účastníkům VALACHY TOUR...


Na dotazy odpovídaly:

  • Lucie Gruchalová, Bohumín (dvojnásobná vítězka VALACHY TOUR; mistryně ČR v terénním duatlonu, vítězka VALACHY MAN 2014)
  • Kristina Lapinová, Bánovce nad Bebravou (triatlonová reprezentatka SR a vítězka ankety Športovec roka, vítězka BĚHEJ VALACHY 2014, viacnásobná mistryně SR v dlouhém triatlonu, duatlonu, horském a zimním triatlonu, současně absolventka MS IRONMAN HAWAI (3,8km-180km-42,2km),
  • Šárka Grabmüllerová, Prachatice (sportovkyně Jihočeského kraje 2013, stříbrná na BĚHEJ VALACHY 2014, 3.místo MS v zimním triatlonu, 1. místo v zimním triatlonu v ČR)
  • Aneta Grabmüllerová, Prachatice (juniorská mistryně světa v zimním triatlonu, City triathlon Bratislava 2.místo)
  • Irena Berková, Koryčany (vítězka BIKE VALACHY 2014, mistryně ČR v bike maratonu a vítězka ČP horských kol)
  • Markéta Baginská, Český Těšín (4.místo BĚHEJ VALACHY 2014)


Jak hodnotíš uplynulý rok 2014 ze sportovního hlediska?

Lucie: Aktivně sportuji již asi 12 let a sezóna 2014 byla pro mě zatím nejúspěšnější. Velmi si cením celkového vítězství ve VALACHY TOUR (1. místo duatlonu a triatlon), už kvůli poměrně silné konkurenci. Na jaře se mi podařilo vyhrát MČR v terénním duatlonu, v červenci jsem skončila druhá na amatérském MČR v silniční cyklistice. Za úspěchy stojí samozřejmě stovky hodin tréninku a tisíce ujetých a uběhnutých kilometrů. 

Kristína: Rok 2014 bol odpoveďou na otázku, ktorú som si kládla celý život a síce, či sa dá závodiť na vrcholnej úrovni bez profesionálnych podmienok po tom ako sa stanem matkou. Som rada, že sa mi potvrdilo staré známe: Kde je vôľa, je aj cesta.

Šárka: Můj sportovní rok 2014 byl výborný, mnohé se povedlo, něco se nepovedlo - tak už to v životě chodí:-) Sportování mi trochu znepříjemnily dva pády na kole, snad už se to nebude opakovat.

Aneta: Já snad ani rok 2014 sportovně hodnotit nemohu. Zranění mi nedovolilo celý rok závodit. Ale o to víc se těším na sezónu následující! 

Irena:  Se sezónou 2014 jsem docela spokojená, obhájila jsem mistrovský titul v maratonu, v to jsem ani nedoufala.....nevyšla účast na ME nebo MS v maratonu horských kol, ale aspoň je o co bojovat v roce 2015.  

Markéta: Trénovat "pod dohledem" jsem začala až v srpnu,  za půl rok jsem toho stihla strašně moc. Sezónu 2015 jsem taky zahájila úspěšně. Zúčastnila jsem se otevřeného MČR v 24 hodinovém závodu na Lysé Hoře (za ženy 1.místo). Ráda bych se letos zúčastnila všech závodů VALACHY TOUR, uvidíme jestli mi to zdraví dovolí. 


Co Tě motivuje ke startu v celém seriálu VALACHY TOUR?

Lucie: Asi  by mi nikdo nevěřil, kdybych tvrdila, že atraktivní ceny pro mě nebyly tou hlavní motivací. Dále mně pak vyhovuje kombinace disciplín (horské kolo a běh). A samozřejmě také krásná příroda v okolí Velkých Karlovic, kam vždycky ráda zavítám.

Kristína: Pre mňa je v nastávajúcej sezóne najpodstatnejšie, aby boly preteky blízko k nášmu bydlisku. Keď sa k tomu pridajú ešte skvelé ceny na VALACHY TOUR, nie je dôvod nezúčastniť sa toľko pretekov zo série koľko mi rodina a zdravie dovolia.

Šárka: Atmosféra okolo závodu, nádherné prostředí Velkých Karlovic, příjemní lidé, wellnes hotely, dobré jídlo.. Je toho hodně, prostě se mi VALACHY TOUR líbí.

Aneta: Všechny závody VALACHY TOUR mají úžasnou pozitivní atmosféru. Jsou netradiční a tím i přijemné zpestření přípravy/sezóny. 

Irena: Kvůli jiným důležitějším závodům (soustředím se na MTB maratony) se nemohu účastnit celého seriálu. Do Velkých Karlovic a okolí se ale vždy ráda vracím, je tam krásná příroda a chci si zkusit disciplínu, které se nevěnuji v závodním tempu a zjistit, jak na tom všeobecně jsem - někdy je to opravdu  "šáhnutí na dno", hlavně v oblasti běhu... 

Markéta: Ke startu VALACHY TOUR mě motivuje skvělá atmosféra, super lidi a hlavně zlepšování a překonávání svých výsledků.


Letos bude obzvlášť v ženské kategorie zajímavá konkurence – s jakým výsledkem budeš spokojena a koho považuješ za největší soupeřky?

Lucie: Asi potěším mé soupeřky. Letošní sezónu se budu věnovat hlavně mateřským povinnostem. Už stejně bylo na čase, aby VALACHY TOUR vyhrála jiná dáma. :-) Mezi největší favoritky bude určitě patřit stále se zlepšující Lucka Javorová, bývalá triatlonová reprezentantka Renata Najsrová a samozřejmě taky Aneta a Šárka Grambmullerovy. Na VALACHY TOUR vítězí univerzálnost.

Kristína: Nejdem do série s konkrétnym cieľom. Na každom preteku budem ale pretekať tak ako vždy, aby som dala zo seba maximum. Verím, že v niektorých disciplínach, ktoré mi sedia najviac budem atakovať aj najvyššie priečky.

Rodina GrabmüllerovýchŠárka: Zajímavá konkurence byla i v minulém roce. Letos se chystáme na TOUR celá rodina, takže pro mě budou největší soupeřky dcery. Půjde o rodinnou prestiž:-)

Aneta: Spokojena budu, když mi zdraví dovolí absolvovat celou TOUR a největšími soupeřkami bude samozřejmě mamka se ségrou! Jde o rodinnou prestiž! 

Irena: Vyhrát bych samozřejmě chtěla v jednom ze závodů, a to BIKE VALACHY.  


Jak se připravuješ na NOČNÍ STOPU VALACHY a jaká byla příprava na celou sportovní sezonu 2015?

Lucie: Na konci ledna jsem naběhala desítky kilometrů v Jeseníkách, avšak spíše v turistickém tempu, vhledem k mému stavu :-). NOČNÍ STOPY se bohužel nezúčastním.

Kristína: Z NOČNEJ STOPY mám najväčšie obavy keďže klasický bežecký šťýl vôbec nepestujem. Mám rada korčuľovanie (free style). V klasike som však zložila aj skúšku na VŠ s odretými ušami a NOČNÚ STOPU by som predpokladám rýchlejšie zvládla behom ako na bežkách! :-)

Šárka: Trénuji, trénuji a trénuji...(především za tmy s čelovkou), budu se soustředit jen na noční závod. 

Aneta: Letos jsem do zimní přípravy zařadila mnohem více běžky a absolvovala jsem i několik závodů, takže jsem připravena velice kvalitně! Soupeřky by se měly bát! :))

Irena:  V tomto termínu se budu připravovat mimo ČR na MTB sezónu, takže se nemohu zúčastnit, ale samozřejmě by mě tento závod jinak lákal, už jen pro to "dno", jak už jsem zmínila výše. 

Markéta: Na sportovní sezónu 2015 jsme teď kvůli úrazu hodně polevili, ale snad se dám co nejdříve dohromady a půjde to všechno jako dříve.


Už jsi zavítala na denně upravované stopy ve Velkých Karlovicích?

Lucie: Zatím jsem neměla možnost, zejména z důvodu velké vzdálenosti od mého bydliště (Ostrava).

Kristína: Boli sme na štyri dni bežkovať na Skalke a bežecké stopy Veľkých Karlovic uvidím až na ostro.

Šárka: Nezavítala, je to od nás hodně daleko. V Karlovicích jsem byla naposledy na podzim při VALACHY TOUR a to tam ještě nebyl sníh, takže se do stopy moc těším.

Aneta: Bohužel mám Velké Karlovice poměrně z ruky...

Irena: Zatím ne. 

Markéta: Na denně upravované stopy ve Velkých Karlovicích jsem doposud nezavítala, určitě se tam ale chystám.


NOČNÍ STOPA je specifický závod (za tmy, distančně) – máš nějaké rady, tipy, jak se s tímto „poprat“? 

Lucie: Dobře namazat, běžet od startu co to dá a ke konci ještě zrychlit :-)

Kristína: Nočných pretekov som sa viac krát zúčastnila v skialpinizme a vždy to bola zábava. Najlepšie bude sa popasovať s traťou s úsmevom:-) 

Šárka: Nekoukat napravo ani nalevo a jet co nejrychleji do cíle.

Aneta: Neberte si čelovku s červeným světýlkem na týlu, pro soupeře budete snadno viditelný cíl a poženou za Vámi! :) 

Irena: Asi se večer pořádně najíst :-)

Markéta: NOČNÍ STOPA je pro mě hodně zajímavá. Celá ta atmosféra s čelovkami je prostě super. Nesmíte přemýšlet nad časem, a prostě běžet a dát do toho všechno. 


Jak hodnotíš profil tratě?

Lucie: Trať je podle mě velmi dobře zvolená a zvládne ji každý, i sváteční běžkař.

Kristína: Zatiaľ nijako, keď som ho nevidela na živo.

Šárka: Vypadá to na hodně soupažů, to sice není úplně moje parketa, ale jsem připravená se s tím poprat. Budu muset ještě trochu posilovat:-)

Aneta: Podle mapy to vypadá, že na trati nebudou žádná prudká stoupání, takže to bude hodně o soupažích a ty mi jdou, takže mně se líbí! :)) 

Irena: X

Markéta: Profil tratě bude náročný, o to víc se s tím musíme poprat.


Co poradíš nováčkům a sportovním začátečnicím pro VALACHY TOUR?

Lucie: Pokud si to chtějí užít a vyhrát? Trénovat, trénovat a trénovat. :-) Pokud si to chtějí jen užít? Nikdy nepřepálit start, nebrat to příliš vážně a hlavně se kochat nádhernou valaškou přírodou.

Kristína: Aby nepreceňovali svoje sily, lebo pre psychiku je vždy lepšie na tempe pridávať ako prepáliť na začiatku a celý závod sa trápiť.

Šárka: Ať se závodů nebojí a přijdou si je užít!

Aneta: Všechny nováčky bych upozornila na to, že jakmile absolvují jeden závod, tak se budou chtít pořád vracet! (…i když to máte 500km daleko…) 

Irena: Pojďte do toho a "šáhněte si na své dno"!!! ;-) 

Markéta: Ať se nesnaží být lepší než někdo, ale ať se snaží být lepší než byli oni sami včera!