Průběžné pořadí VALACHY TOUR 2014 – kdo jsou favorité na celkový triumf?

14. 8. 2014 - Seriál VALACHY TOUR 2014 se již přehupuje do své závěrečné fáze a z průběžných výsledků to může vypadat, že poslední klání série – terénní běžecký závod BĚHEJ VALACHY - již nemůže s pořadím na prvních místech příliš zahýbat. Opak je ale pravdou…

Jak jsme informovali na jaře, do celkového hodnocení seriálu se letos nově počítají nejlepší 4 bodové výsledky z 5 závodů. Nejhorší výsledek = nejnižší bodový zisk v sezóně se škrtá. Toto pravidlo otevírá příležitost k úspěchu závodníkům, kteří se z jakéhokoliv důvodu nemohli některého závodu zúčastnit anebo těm, kterým se jeden ze závodů zkrátka nevydařil. Kdo jsou tedy největší favorité na celkové vavříny ve VALACHY TOUR 2014?

Muži – Janečka bude mít ještě hodně práce

Téměř po celou sezonu se na špici mužské kategorie vyhřívá karlovský matador Svatopluk Janečka. Jeho výkony jsou konzistentní, avšak nezvítězil oproti loňsku ještě ani v jednom závodě. V závěrečném běžeckém závodě bude jistě velmi silný, ale pozávodní propočty jej klidně mohou o celkový triumf připravit. Hlavními vyzyvateli budou:




Ondřej Fojtík – hodně bodů nahnal druhým místem na BIKE VALACHY, ale neztratil se ani na DUATLONU (3. místo) a fantasticky se mu podařil i triatlon VALACHY MAN (2. místo), který je oproti ostatním závodům lépe bodově dotovaný. Uvidíme, jak se tento cyklistický specialista popere s běžeckou tratí, ale určitě je černým koněm seriálu!


Jiří Klíma – přerovský závodník je velmi silný běžec a proto se klidně může stát, že jej závěrečný běžecký závod seriálu vynese třeba i na příčku nejvyšší. Určitě měl vyšší ambice při VALACHY MANu, kde mu v lepším výkonu zabránil otok způsobený několika včelími žihadly.



Milan Damek – specialista na horská kola vyhrál VALACHY DUATLON a slušné body bral i za BIKE VALACHY (5. místo). Před posledním závodem seriálu ale bude oproti soupeřům v nevýhodě, protože má citelně slabší běžecké schopnosti a bude tak muset dát do závěrečného závodu opravdu vše, aby mohl pomýšlet na příčky nejvyšší.

Z ostatních borců již nemá nikdo ani potenciální možnost ukořistit celkový triumf. O vítězi VALACHY TOUR 2014 se tedy rozhodne mezi touto čtveřicí!

Ženy – Gruchalová jistou vítězkou, stříbro Javorové může ohrozit ještě Grabmüllerová

V ženské kategorii je situace mnohem jasnější. Lucie Gruchalová zvítězila již ve dvou závodech (VALACHY MAN a VALACHY DUATLON), navíc byla druhá při BIKE VALACHY, její pozice na čele je tedy již neotřesitelná a 25. října bude korunována vítězkou VALACHY TOUR 2014. Její pozici již nemůže žádná soupeřka ohrozit.



Druhé místo Lucie Javorové z Hvozdné u Zlína však stále není úplně jisté – ze zadních pozic na něj může zaútočit prachatická Šárka Grabmüllerová! Pokud předvede běžecký výkon jako při NOČNÍ STOPĚ VALACHY, kterou vyhrála, její posun celkovým pořadím vpřed se dá očekávat. Uvidíme, jestli se jí podaří vystoupat až na druhou příčku – teoreticky to možné je!