Dětský triatlon oživil VALACHY MAN

14. 8. 2014 - Dětské závody jsou vždy oživením klání dospělých. Poprvé se tak součástí VALACHY MANa stalo soupeření dětí na triatlonových tratích. Dětský závod v Novém Hrozenkově byl zároveň vybrán jako mistrovství Zlínského kraje a stal se součástí krajského poháru v triatlonu mládeže...


Děti soutěžily celkem v deseti kategoriích, které určuje Česká triatlonová asociace v rámci projektu Děti triatlon. Distance byly v plavání 60 a 100 metrů, 1,5 až 5,5 km na kole a 600 až 2000 metrů v běhu.

Na startu se objevil na Česko nevídaný počet 117 malých sportovců! Děti dostaly startovní čísla, čipy na měření času, mapu trasy pro kolo i běh a všechny měly možnost v doprovodu pořadatelů prohlédnout si cyklistickou trať. Ta vedla částečně po trati krátké tratě dospělých, samozřejmě s atraktivním přejezdem řeky Bečvy po improvizovaném dřevěném mostku. Ten děti z bezpečnostních důvodů s kolem jen přecházely.


Start dětských závodů byl naplánován na pravé poledne. Se startovním výstřelem se do vod přírodní nádrže v Novém Hrozenkově vrhlo 6 kluků a 9 dívek v kategorii osmiletých. Poté, co všichni dokončily plaveckou část, odstartovalo 20 o rok starších dětí. Pak následovaly další tři věkové kategorie 10-11 let, 12-13 let a nejstarší 14-15 let, starší děti už plavaly 100 metrů. Ve vodě bezpečnost hlídala zkušená posádka vodních záchranářů s motorovým člunem z hasičského sboru v Karolince.


Horská kola měly děti na začátku VALACHY MAN depa a hned tak mohly vyrazit na cyklistickou část, která tři starší kategorie zavedla až do vedlejší obce Karolinka, přičemž nejstarší dvě kategorie dětí se projely i po hrázi vodní nádrže Stanovnice s krásným výhledem do údolí.


Běžecká část vedla po klasické trase VALACHY MANa, po cyklostezce Bečva, vždy k obrátce viditelně označené plakátem A1 s věkovou kategorií a barvou dle startovního čísla. U každé obrátky byl i pořadatel. Součástí dětského běhu bylo i speciální dřevěné přemostění cesty v blízkosti startu a cíle.


Na každého účastníka čekala v cíli odměna v podobě perníkové medaile. Každý účastník dětského VALACHY MANa dostal dárky od partnerů dětských závodů - výrobce fotoaparátů NIKON, výrobce sportovního oblečení Klimatex, hlavního partnera VALACHY TOUR Cetelem a také od České triatlonové asociace, která je garantem dětských triatlonů. Díky velkorystosti hlavního partnera dětského VALACHY MANa, značky NIKON, dostalo všech  deset vítězů v jednotlivých kategoriích digitální fotoaparát Nikon Coolpix S3400! První tři děti v každé kategorii pak dostaly medaile od České triatlonové asociace.


Děkujeme všem dětem za jejich účast na dětském VALACHY MANu a věříme, že se vrátí nejpozději za rok nebo na jiné dětské závody v rámci VALACHY TOUR.

Projekt Krajského poháru mládeže v triatlonu 2014 Zlínského kraje je podpořen z finančních prostředků grantového programu České triatlonové asociace „Krajské série mládeže a Partnerské závody 2014“.

Bob Komín
organizátor dětských závodů

PS: Spoustu fotek z dětských závodů naleznete v naší fotogalerii!