Přečtěte si: On-line rozhovor Deníku s Vladimírem Sušilem

3. 8. 2014 - Prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil zasedl v pátek 1. srpna do pomyslného "křesla pro hosty" regionálního Deníku a odpovídal na dotazy čtenářů v on-line rozhovoru.

 

Kompletní rozhovor najdete na webu Deníku ZDE.

Z rozhovoru vybíráme:

DOTAZ: Minulý rok na mě při Valachy manovi velmi příjemně zapůsobil veslař Ondra Synek. Nejen super fyzičkou, ale hlavně tím, že neměl problém si s kýmkoli z dalších účastníků popovídat, vyfotit se, dát autogram.. Jsou tak vstřícní všichni známí sportovci, kteří se jednotlivých závodů Valachy tour účastní? A na koho nejraději vzpomínáte vy osobně?

VLADIMÍR SUŠIL: Ondra Synek překvapil taky a nečekal jsem, že skončí celkově na. 5 místě .Sportovci typu Ondry Synka jsou především profesionálové a mají naučený vztah s fanoušky, je to pro ně velmi důležité. Někdo to v sobě má víc, někdo míň. Ondru jsem vnímal stejně jako vy. Při prvním VALACHY MANovi jsme tu například měli běžce na lyžích Lukáš Bauera a ten mě podobně nadchl svou skromností a vstřícností k fanouškům. Lukáše bych ještě rád přivítal někdy na VALACHY MANovi.

DOTAZ: Jak velký zájem o cyklistiku (horskou i silniční) jste zaznamenal na Valašsku?

VLADIMÍR SUŠIL: Obrovský. Stačí se projet po cyklostezce Bečva, nebo vyrazit na hřebeny a potkáte hodně vášnivých cyklistů. Terény jsou tu perfektní. Silniční cyklistiku zatím sleduji víc v televizi, ale už zvažuji koupi silničky a lákají mě právě valašské kopce. Vždyť tady trénují ti nejlepší, jako je Peter Sagan, bratři Velitsové nebo třeba Australan Adam Hansen.

DOTAZ: Zdravím Vás, předně díky za super sérii Valachy Tour. Dočkáme se v budoucnu třeba ještě kratší trasy pro úplné amatéry či začínající cyklo/plavo/běžce ? :-) Třeba něco cca. na polovině krátké trasy? Díky

VLADIMÍR SUŠIL:V současné době to neplánujeme. Myslíme si, že krátká trasa VALACHY MANa je skutečně lehká a distanci dá i amatér či začínající sportovec. Je třeba to vyzkoušet, protože je přirozené, že když jde člověk jde do něčeho nového, nevěří si. Potom to ale dokážete a začnete přemýšlet i o větších výzvách. No a když to během závodu vzdáte, nic se neděje, příští rok máte další šanci, ale už alespoň trochu víte, jak na to.

DOTAZ: Dobrý den, co to vlastně je Valachy Tour? Nikdy jsem o tom neslyšel.

VLADIMÍR SUŠIL: VALACHY TOUR je seriál závodů pro sportovce všeho věku a kondice, jehož hlavním pořadatelem je Resort Valachy Velké Karlovice - komplex tří hotelů s wellness centry a termálními bazény, Ski areálem Razula, golfovým hřištěm a spoustou služeb pro relaxaci i aktivní odpočinek. Resort Valachy již v minulosti pořádal řadu zajímavých akcí, mj. i pro sportovce, a s tím, jak jich postupně přibývalo a rostl i zájem sportovců o ně, vznikla myšlenka vytvořit takovýto seriál, který by zahrnoval závody v různých sportovních odvětvích, jež se dají provozovat u nás v Beskydech na Valašsku. Služby Resortu Valachy si o to samy říkají - můžete si zasportovat a pak si hned dopřát odpočinek v bazénu, sauně či při masáži nebo dobré jídlo.
Loni se serál VALACHY TOUR konal poprvé a tvořily ho čtyři závody - duatlon, triatlon, závod horských kol a běžecký závod. Letos jsme jej chtěli rozšířit ještě o lyžování, ale počasí nám nepřálo, takže zimní závod na běžkách nahradil závod v klasickém terénním běhu. Pro příští rok se ale k běžkám určitě budeme chtít vrátit - pokud tedy bude sníh. :-)

DOTAZ: Máte nějaký sen, jakého závodníka byste chtěl na startu skutečně mít, myslím tím nějakou celosvětovou elitu?

VLADIMÍR SUŠIL: Takovou celosvětovou elitou, o které píšete, je pro nás například Jarda Kulhavý, olympijský vítěz, který už u nás byl dvakrát na závodu BIKE VALACHY. Mým snem je přilákat nejlepší světové biatlonisty i triatlety v čele s bratry Brownleeovými. No a moje žena by zde moc ráda viděla Martina Fourcada. :-)

DOTAZ: Vzpomínáte si pane Sušile na své první kolo?

VLADIMÍR SUŠIL:Děkuji za zajímavou otázku. Moc si na ně nepamatuji, ale můj táta byl amatérský kameraman na osmičkovou kameru, takže se na mé první malé kolo s kolečky můžu sem tam podívat na DVD. Pamatuji si svého prvního favorita. Chtěl jsem italské kolo, tak jsem koupil na burze nálepky a přelepil českou značku.. Ted bych to už neudělal.

DOTAZ: Dobrý den. Jak náročné jsou vaše závody pro děti? Zvládne to dcera, když pravidelně netrénuje v nějakém sportovním oddílu? Plavat umí, na kole ujede i delší vzdálenost, než máte v propozicích. Díky a ať se vám daří.

VLADIMÍR SUŠIL:Zvládne to stoprocentně. Napoprvé to třeba hned nebude na stupně vítězů, ale je to určitě dobrá příležitost, jak si triatlon alespoň vyzkoušet.

 

DOTAZ: Dobrý den, už jste si na vlastní kůži vyzkoušel triatlon? Jaký jste sportovec? Děkuji.

VLADIMÍR SUŠIL: První triatlon jsem si vyzkoušel před 15 lety na brněnské přehradě, každý rok se účastním našeho závodu a musím se pochlubit - jeho nultý ročník jsem vyhrál. :-) Samozřejmě nevynechám ani letošního VALACHY MANa. Obecně bych o sobě řekl, že jsem aktivní sportovec - kdysi jsem hrál aktivně hokejbal v nejvyšší české lize, dnes rád sportuji s kamarády nebo svými dětmi, hlavně na kole.

 

DOTAZ: Už delší dobu bych si chtěl vyzkoušet si někdy triatlonový závod. Například takový, který pořádáte příští týden. Věnuji se běhu, plavání a kolu, ale většinou odděleně a nemám s tím tedy zkušenosti. Poradil byste mi nějakou taktiku, abych závod zvládl? Co bývá pro účastníky nejtěžší?

VLADIMÍR SUŠIL: Závodníci většinou říkají, a já to musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že nejtěžší je přechod z kola na běh. Prvních sto metrů běhu máte pocit, že letíte, ale potom vám nohy ztvrdnou a máte dojem, že se ploužíte pomaleji než krokem. Je dobré při běhu propínat nohy a hlavně nezastavovat, za chvíli ta první krize přejde.  Na náš web www.valachytour.cz jsme tento týden zařadili rozhovor s Ironmenem Petrem Vabrouškem, který mimo jiné radí právě začínajícím sportovcům, jak na triatlon. Pokud to stručně parafrázuji, tak doporučuje začít volněji a případně přidávat až v závěru kola a v běhu. Nesnažit se "urvat" vše do kopce a pak šlapat volněji v rovinatých pasážích, spíše rozložit intenzitu co nejrovnoměrněji od startu plavání až do cíle běhu. Raději spíše zvolna přidávat, než únavou zpomalovat.

DOTAZ: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak náročné je vůbec zorganizovat takovou akci. Co je vůbec tou nejnáročnější součástí?

VLADIMÍR SUŠIL:Celá tour je náročná z organizačního hlediska. Nejnáročnější je VALACHY MAN, protože je největší co do počtu účastníků a nemůžeme u něj využívat zázemí našeho hotelu Galik ve Velkých Karlovicích, všechno zázemí musíme přenést na Balaton.
Samotná příprava depa a tratí a zázemí pro závodníky trvá dva dny před závodem. Jinak na akce se připravujeme průběžně celý rok. A co je nejnáročnější? Práce s lidmi – všechno dobře koordinovat, aby vše klaplo.

DOTAZ: Jaká je vize pro rok 2015 a další léta? Bude stejný počet závodů nebo budete rozšiřovat...? Jaké tváře a na oho se chcete zaměřit? Jinak moc fandím, unikátní závody v rámci CŘ i SR!

VLADIMÍR SUŠIL: Děkujeme za milá slova a za důvěru. Máme v plánu pokračovat v dosavadní filozofii, tedy v pořádání závodů v různých disciplínách pro sportovce všeho věku a kondice, s možností srovnat síly s profesionály. Zvažujeme rozšíření o Dětskou VALACHY TOUR, jejíž závody by stejně jako u dospělých také byly propojeny do celkového bodového hodnocení. A přemýšlíme i o dalších disciplínách, třeba orientačním běhu nebo letním biatlonu. Pokud má někdo námět nebo tip na vylepšení, určitě ho uvítáme. Napište nám na valachytour@valachy.cz.