Petr Vabroušek radí na VALACHY MAN: Raději postupně přidávat, než únavou zpomalovat

30. 7. 2014 - Známý Ironman Petr Vabroušek je tradičním účastníkem VALACHY MANA. Přečtěte si, co se mu na závodu líbí, jak hodnotí své šance a hlavně - co radí méně zkušeným sportovcům pro to, aby triatlon úspěšně zvládli.

Petře, na VALACHY MANa se vracíte již potřetí. Čím vás tento valašský triatlon oslovil?

Líbí se mi jeho uvolněná pohodová atmosféra, netradiční formát individuální časovky i všem dostupné objemy. Ideální triatlon pro někoho kdo si chce vyzkoušet svůj první nebo třeba užít pěkný den, do kterého se může zapojit celá rodina.

Trasa VALACHY MANa se výrazně vymyká vaší nejoblíbenější distanci. Jak je pro vás takový závod na krátké trati náročný?

Závod je více než 10x kratší, než má oblíbená distance Ironmana. Pokud bych měl ambice na celkové vítězství a snažil se na něj co nejlépe připravit, bylo by to hodně náročné. Rychlost potřebnou k takovémuto sprintu už dávno nemám. Stejně tak si moc netykám s technikou jízdy na MTB, takže bych se na něm musel naučit v terénu lépe pohybovat. Cílem pro mne bude se hlavně zúčastnit, udělat radost všem soupeřům, kteří mne porazí, a užít si krásný den s rodinou.

Triatlony, jichž se účastníte, mívají většinou hromadný start, zatímco VALACHY MAN vsadil na start intervalový. Který vám vyhovuje víc? 

Určitě je to ideální formát pro začínajícího triatleta, který by jinak mohl mít obavu z hromadného startu, jenž se u takto krátkých závodů a početného startovního pole často mění na boj o život. Také jízda na kole je určitě takto bezpečnější, než v početném balíku v terénu na MTB. Pro mne je to příjemné zpestření, protože je to jediný intervalový triatlon v roce, kterého se účastním.

Co byste poradil sportovcům, kteří se při VALACHY MANovi zúčastní triatlonu poprvé, nebo se mu věnují jen příležitostně a nemají tedy velké zkušenosti? Jak správně při takovém závodu rozložit síly? Na co si dát pozor? Co nepodcenit?

Rozložení sil bude záležet hlavně na tom, co má dotyčný ve sportu za sebou. Objemy jsou relativně krátké a tak třeba někdo, kdo má za sebou cyklistický nebo běžecký maraton, nemusí mít velké obavy, že nevydrží až do cíle. Pro někoho, kdo nic delšího za sebou nemá, může jít o výrazně vytrvalostní zátěž a podle toho musí začít volněji a případně přidat až v závěru kola a na běhu… Nesnažte se urvat vše do kopce a pak šlapat volněji v rovinatých pasážích, pro nejlepší čas je ideální rozložit intenzitu co nejrovnoměrněji od startu plavání až do cíle běhu. Raději spíše zvolna přidávat, než únavou zpomalovat. Pokud kvalitně pojíte 2 - 3 hodiny před startem, nemusíte při závodě jíst už nic a vystačíte s velkou lahví iontového nápoje (ne vodou – to byste si koledovali o křeče). Navíc můžete přidat před startem pár tablet proti křečím a třeba gel ve druhém depu (zapít trochou vody).

Radíte po plavání rovnou nazout tenisky, nebo použít nášlapy a pak se před během v depu přezout?

Pokud jste na nášlapné pedály zvyklí, určitě je během cyklistiky použijte. Rychlé přezutí do maratonek nezabere více než 20 vteřin. Jinak klidně obujte tenisky už po plavání a odjeďte v nich kolo – ušetříte čas při přechodu na běh…

Na VALACHY MANovi bude startovat i váš syn Filip, který si právě zde v roce 2011 vyzkoušel triatlon vůbec poprvé a od té doby už se zúčastnil řady dalších závodů.. Jak se mu daří? Vypadá to, že se vydá ve vašich šlépějích?

Závody ho baví, ale systematickému tréninku s vidinou skvělých výsledků se zatím nevěnuje. Prostě si užívá pohyb volným prostorem (ve vodě, na kole, při běhu nebo třeba na lyžích…). V uplynulém víkendu v rámci Krkonošmana dokonce svou kategorii vyhrál, takže je občas radost i z výsledku.

Před závodem vás opět čeká několik dnů dovolené v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Proč se sem rád vracíte? A jak vlastně vypadá vaše dovolená s rodinou? Opravdu výhradně odpočíváte? :-)

Na hotel Horal se opět velmi těšíme. Budu mít za sebou čerstvě MČR na Ironmanských tratích v rámci Slovakmana v Piešťanech, takže se budu tradičně věnovat hlavně pobytu s dětmi venku a ve welnessu. Určitě se s Filipem i lehce proběhneme a projedeme po okolních lesích. Ale žádný strukturovaný, těžký nebo dlouhý trénink v plánu nemám.

Co vás ještě čeká do konce letošní sezóny?

Dva dny po Valachymanovi si tradičně dám půlželezňák Doksyman, kde budu obhajovat tři předešlá vítězství, a pak s rodinou zamíříme na rodinnou dovolenou do Řecka. Po návratu si do konce září ještě dám Ironman v Kodani, Ironmanské mistrovství Rakouska v Podersdorfu, ME na tratích Ironmana v holandském Almere, horský MTB duatlon Koutyman a běh na 10 mil večerním Brnem.

Budeme vám držet pěsti a děkujeme za rozhovor.

Více o Petru Vabrouškovi se dočtete na:
www.petrvabrousek.eu, www.slstri.cz, www.blue70.cz, www.facebook.com/PetrVabrousek 


PETR VABROUŠEK

* 10x Mistr ČR v dlouhém triatlonu
* 73x top 10 na oficiálních Ironmanech WTC (světový rekord)
* 15x v řadě profesionální účast na Havaji
* 25x vítězství v závodech na tratích Ironmana
* 2 x vítěz světového poháru v dlouhém triathlonu 2006 a 2011
* 136x dokončený závod na tratích Ironmana
* Vítěz seriálu ultramartonů Horská výzva 2013
* Vítěz maratonu v Antarktidě na 42km a 100 km v rekordních časech