Rozhovor s prezidentem VALACHY TOUR Vladimírem Sušilem

29. 7. 2014 - Populární terénní triatlon VALACHY MAN letos, který se jako součást seriálu VALACHY TOUR uskuteční v pátek 8. srpna u Balatonu v Novém Hrozenkově, čeká letos další novinka. Poté, co loni pořadatelé rozšířili počet závodních tras na dvě distance různé délky a náročnosti, dochází letos k rozšíření o novou kategorii dětí. Nejen na to jsme se zeptali prezidenta VALACHY TOUR Vladimíra Sušila.

ZEPTEJTE SE I VY NA TO, CO VÁS ZAJÍMÁ, V ON-LINE ROZHOVORU REGIONÁLNÍHO DENÍKU - DOTAZY MŮŽETE PSÁT JIŽ NYNÍ, VLADIMÍR SUŠIL BUDE ODPOVÍDAT V PÁTEK 1. 8. OD 12 DO 13 HODIN - VÍCE ZDE

 Co bylo důvodem pro přidání dětské kategorie? Očekáváte, že v dnešní době, kdy mnohé děti ve volném čase raději zasednou k počítači, se opravdu najde dostatek všestranně nadaných mladých sportovců, které kombinaci všech tří disciplín zvládnou?

Věřím tomu. Od počátku VALACHY TOUR sledujeme, že na jednotlivé závody jezdí celé rodiny. Aktivně sportující rodiče se snaží pro sport nadchnout i své potomky a těch, které to baví, není málo. Do dětských závodů při jednotlivých závodech VALACHY TOUR se nám malí závodníci hlásí v čím dál hojnějším počtu. Dosud šlo vždy jen o jednu sportovní disciplínu, ale při květnovém duatlonu už si mnozí vyzkoušeli i kombinaci kolo – běh a zvládli ji výborně. Proto jsme se teď rozhodli zkusit dětský triatlon. Uskuteční se pod záštitou České triatlonové asociace jako Mistrovství Zlínského kraje. Triatlon je královská disciplína a tak to cítí i děti. Věřím, že to pro ně bude výzva. Navíc zatím v Česku není pro děti moc možností vyzkoušet si triatlon na dobře připravené trati.

Trasy jsme délkou i profilem připravili tak, aby je zvládli i ti, kteří se na některou z disciplín nespecializují. Jsem přesvědčený, že pro malé sportovce není hezčího, než když závod dokončí - a je jedno, na jakém místě. Zaslouženou odměnou jim na VALACHY MANovi bude nejen uznání rodičů a dalších diváků, ale pro ty nejlepší i věcné odměny. Perníkovou medaili dostanou úplně všichni.

Dětský závod je tak další novinkou ve VALACHA MANovi, tou loňskou bylo rozšíření z jedné závodní trasy na dvě. Jak se tento krok osvědčil?

Zpočátku jsme měli ze zařazení dlouhé trati obavy. Nevěděli jsme, jestli se na ni sportovci „chytí“, ale vyplatilo se to, byli nadšeni. Letos proto opět zůstáváme u dvou tras, povedou stejně jako loni. Na delší trati se závodníci mohou letos opět těšit na horskou prémii, tentokrát sponzorovanou značkou GoPro, ale také na přejezd přes opravenou hráz přehrady Stanovnice. Po celou dobu si mohou užívat okolní úchvatnou přírodu a krásné výhledy.

Pro dlouhou trať jsme letos také připravili jedno překvapení. Vymysleli jsme atraktivnější a bezpečnější úsek o délce 2 kilometry, v mapě na webu ho ale zatím neprozradíme. Vyznačíme ho až těsně před závodem, aby to bylo překvapení opravdu pro všechny.

Tratě všech distancí proto budou opět perfektně značené, na každém nebezpečnějším úseku budou pořadatelé… Děláme vše pro bezpečnost závodníků. A také pro jejich komfortní zázemí - od značení trati a občerstvovaček až třeba po depo, které se letos chystáme zkvalitnit, vybavíme ho novými stojany a koberci. Ale i doprovod a diváci se mají na co těšit. chystáme i doprovodný program a letos poprvé i "After party" po vyhlášení výsledků s československou diskotékou a ve 22 hodin ohňostrojem.

VALACHY MANa se loni zúčastnilo už na 500 závodníků samostatně i ve štafetách, takže se zařadil mezi největší akce svého druhu v ČR. Čím si tuto rostoucí oblibu vysvětlujete?

Obecně narůstající popularitou triatlonu u široké veřejnosti, také zajímavými trasami v krásné přírodě Valašska, účastí zajímavých hostů a v neposlední řadě závodníci dle ohlasů z minulých ročníků oceňují, že jsme před hromadným startem závodu dali přednost intervalovému. Je pro ně zajímavější, nese to s sebou i úplně jinou atmosféru, když se během závodu stále potkávají na trati, vzájemně se zdraví, povzbuzují…. dodává to závodu náboj.

Přesně to vystihl loňský moderátor VALACHY MANa, televizní redaktor Stanislav Bartůšek a ocitoval bych jeho vyjádření v rozhovoru do novin: „Na rozdíl od hromadného startu, při tom intervalovém závodníci do poslední chvíle neví, jak na tom jsou, takže zvláště začátečníci nemají důvod ostýchat se, že dorazí do cíle poslední. To je velice dobrá myšlenka.“ Cítím to stejně.

Závod formátu VALACHY MAN jistě vyžaduje velké přípravy a organizační zajištění. Jak obtížné je ho připravit?

Každou akci je těžké připravit a my nejsme výjimka. Letošní ročník triatlonu je již osmý – pořádali jsme ho ještě před vznikem seriálu VALACHY TOUR, kam byl pak následně zařazen. Určité zkušenosti už jsme tedy získali, i tak je to ale spousta práce, kterou děláme ve svém volném čase. Základní organizační tým tvoří 7 lidí, dva dny před akcí na něm pracuje 20 organizátorů a v den závodu pomáhá na 100 dobrovolníků.

Zatímco většina závodů VALACHY TOUR se koná ve Velkých Karlovicích, kde se těšíte trvalé podpoře obce, s VALACHY MANem se každý rok přesouváte do Nového Hrozenkova.. Jak se vám spolupracuje s obcemi mimo své domovské působiště?

Tady opravdu smekám a musím poděkovat. Nový Hrozenkov je sportovní obec a věřím, že i triatlon dobře zapadl do akcí, které se tu každý rok opakuji. Chtěl bych poděkovat panu starostovi za velkou podporu a pomoc při organizaci. Je tu i spousta sportovních nadšenců, kteří pomáhají a taky se aktivně účastní. Karolinka, přes kterou vede velká část cyklistické trati, nám taky vychází vstříc v čele s paní starostkou a vodními záchranáři, kteří zajištuji bezpečí závodníků při plavání. Velký dík patří taky sborům dobrovolných hasičů Karolínka, Nový Hrozenkov, Halenkov.

Na závěr osobní otázka: Zatím jste se zúčastnil obou letošních závodů VALACHY TOUR, jistě tedy nebudete chybět ani na startu VALACHY MANa. Opět na dlouhé trati?

Zúčastnil jsem se všech tří dosavadních závodů VALACHY TOUR 2014 a zapojím se i do VALACHY MANa, chystám se na dlouhou trať. Ale větší cíl než ten sportovní mám cíl organizační. Přál bych si, aby hlavně vše dobře dopadlo.

Děkujeme za rozhovor.