Zajímavost z trasy dlouhého Valachy mana: na kole po Umrlčí cestě

29. 4. 2024 - Oblast kolem Bystřičky je plná zajímavých míst. Některá z nich můžete sami poznat během Valachy mana. Na bajkové trase dlouhého a štafetového Valachy mana vás například čeká sjezd po části takzvané Umrlčí cesty. Co to je? A máte se bát?

Rozhodně nemusíte! 

Nikdo vás tu strašit nebude, ani tady nečíhá žádné nebezpečí z nadpřirozených sfér.

Lesní cesta získala svůj název v souvislosti s tím, že po ní kdysi vozili katolíci z Velké Lhoty (a mj. také své mrtvé do sedm kilometrů vzdálené Veselé, která je dnes součástí Zašové, protože přímo v jejich obci nebyl katolický kostel. Dělo se tak ještě do 70. let 20. století. Nebožtíci z bohatších rodin byli po lesní cestě sváženi ve vozech, ti chudší se přenášeli pěšky na márách.

Výsadu pohřbu měli v dřívějších dobách jen „řádní“ občané. Byla naopak upřena vrahům, sebevrahům a různým pochybným individuím. Tito vyloučení, „ztracení“ lidé byli údajně v 18. století pochováváni v tichosti přímo podél cesty.  Podle pověstí prý duše těchto ztracenců dokonce strašívaly pocestné, ale to už je dávno a kdo by tomu věřil, že.

Navíc pocestné před ztracenci má chránit takzvaný Josefův kříž. Podle pověsti ho vytesal místní tesař Josef ze smrku sťatého u cesty, v němž měli duchové umrlců přebývat, a od té doby je problém vyřešen.

Podle jiných zdrojů to všem s křížem bylo jinak a byl zde ve skutečnosti vztyčen v roce 1938 v době ohrožení země nacistickým Německem. Pokyn k vybudování tohoto a dalších dvou křížů v okolí dal nadlesní Josef Handl.

Tak si vyberte. :-)

Každopádně si tuto bajkovou pasáž užijte.

Projedete si ji, pokud se zapojíte do dlouhého Valachy mana, závodu štafet nebo XTERRA VALACHY.

O Umrlčí cestě existuje i hezká reportáž Českého rozhlasu, poslechněte si ji zde.

Foto: Zdeněk Urbanovský (pro Český rozhlas)