František Raboň: Do Beskyd se vždy rád vracím

6. 7. 2014 - František Raboň patří k letošním objevům české horské cyklistiky. V minulostise úspěšně věnoval silniční cyklistice, od letoška však přestoupil ke zcela jinédisciplíně, závodí na horském kole a už také úspěšně reprezentoval svou stájnapř. při jihoafrickém závodě Cape Epic, který je celosvětově považovaný zanejtěžší etapový závod horských kol. Ve dvojici se Švýcarem Sauserem obsadilskvělé druhé místo.

Františku, jak se cítíte uprostřed své první závodní sezóny na horských kolech?

Velmi dobře a to jak fyzicky, tak i co se týká spokojenosti s fungováním v týmu. MTB týmy jsou jako velká rodina, všichni jsou si velmi blízko a je pořád sranda. Mně se hned na začátku sezóny dařilo a připsal jsem si několik vítězství, což pro mě jako nováčka bylo hrozně důležité před největším vrcholem sezóny, Cape Epicem. Jel jsem ho ve dvojici Christophem Sauserem, úřadujícím mistrem světa, aktuálně i mistrem Evropy a čtyřnásobným vítězem Cape Epic, takže to byl obrovský tlak. Myslím, že jsem to zvládl dobře - vyhraná etapa, další tři umístění na pódiu a celkově druhé místo po všech technických problémech byl na nováčka dobrý výsledek. 

Závod BIKE VALACHY se koná v krásné přírodě Beskyd u Velkých Karlovic na Valašsku, kde žije a trénuje mj. vaše „stájová kolegyně“ ze Specialized Racing Tereza Huříková. Máte k tomuto regionu nějaké vazby?

Váš kraj znám a moc rád se tam vracím. Můj velký kamarád Adam Hansen (Lotto Belisol), s nímž jsem závodil v T-Mobilu a HTC, si vybral Beskydy za své sídlo v Evropě. Zhruba jednou ročně za ním vyrážím na návštěvu a společně spolu objíždíme tréninky v krásné přírodě Beskyd.

Trať BIKE VALACHY měří 45 km s převýšením 1 600 metrů a má celou řadu technických pasáží. Jak vám takový profil vyhovuje?

To převýšení zaručuje, že to nebudeme mít zadarmo. Čekám těžký závod. Kilometrově to nevypadá až tak náročně, ale právě nastoupat 1 600 metrů v beskydských kopcích, to může být velmi zrádné.

Pořadatelem celého seriálu VALACHY TOUR je Resort Valachy, který ve Velkých Karlovicích provozuje trojici hotelů s bohatým zázemím pro relaxaci a odpočinek. Jak je pro vás relaxace důležitá?

Regenerace a relax je v současnosti pro vrcholového sportovce absolutní nutnost, takže doma využívám jak služeb fyzioterapeutů, tak masérů a využívám i sauny a wellness centra v hotelech. Po prohlédnutí vašich hotelových komplexů jsem si okamžitě zabookoval další tři noci ve vašem hotelu Horal. Chci si zde užít jak příjemné chvilky s rodinou u bazénu a
ve wellnessu, tak spoustu potu při výjezdech na beskydské kopce.

Jsme napjatí, jak při BIKE VALACHY dopadne váš souboj s Jaroslavem Kulhavým a dalšími závodníky širší české maratonské špičky. Budeme držet pěsti, děkujeme za rozhovor.