Terénní triatlet Jiří Klíma si brousí zuby nejen na triatlon

18. 4. 2013 - Mezi favority VALACHY TOUR bezesporu patří také Jiří Klíma – triatlet CK PeMaP Přerov, specialista na terénní Xterra triatlon. Na svém kontě má řadu vítězství zejména v tuzemských závodech. Na Valašsku se loni uvedl vítězstvím v mini triatlonu VALACHY MAN, který je letos nově součástí VALACHY TOUR. Nejcennějšího úspěchu dosáhl na podzim 2012, kdy se stal Mistrem světa v Xterra triatlonu ve své věkové kategorii (25 – 29 let). 

Jirko, doufáme, že jako vítěz loňského VALACHY MANa nebudete opět chybět na startu tohoto minitriatlonu, který se v rámci VALACHY TOUR uskuteční 9. srpna. Plánujete i start v některém dalším závodu seriálu?

Rád se závodu zúčastním, protože se mi loňský ročník zalíbil a rád bych znova poměřil síly s těmi nejlepšími závodníky. Když to jen trochu půjde, tak bych zkusil absolvovat celý seriál závodů, ale termínovka je nabitá, tak uvidíme. Momentálně nemám finančního sponzora, takže to vypadá tak, že v říjnu nepoletím na Hawaii na mistrovství světa v Xterra triatlonu, ale zúčastním se běžeckého závodu v rámci VALACHY TOUR.

VALACHY MAN byl pro vás loni nejspíš osvěžujícím zážitkem, když jste porazil „slavná jména“ - Lukáše Bauera a Petra Vabrouška. Jaký to byl pocit?

Ještě týden před závodem jsem nevěděl, zda budu startovat. Bylo to spíše přání mého manažera Standy Špilera, protože byl přesvědčený, že jde o dobře organizovaný závod. Pak jsem mu musel dát za pravdu, protože takových závodů, jako byl VALACHY MAN, je u nás málo. A porazit Lukáše Bauera a Petra Vabrouška byl skvělý pocit! Před závodem jsem si moc nevěřil, protože distance závodu jsou hodně krátké. Oba jsou navíc světovými špičkami ve svých sportech a jejich fyzička je neuvěřitelná. Po závodě jsem byl překvapen svým vlastním výkonem a ještě hodně dlouho mu nemohl uvěřit. Asi jsem nebyl sám.

Pokud se zapojíte i do dalších závodů VALACHY TOUR, utkáte se postupně nejen s „kolegy z triatlonové branže“, ale také třeba s olympijským vítězem v cross country horských kol Jaroslavem Kulhavým nebo opět Lukášem Bauerem. Kdo je pro vás největší výzvou?

Všichni jsou ve svých sportech jedni z nejlepších na světě, takže už jen to, že s nimi budu stát na startu, je pro mě obrovskou výzvou. Ještě nikdy jsem neabsolvoval závod, kde by startoval Jaroslav Kulhavý, takže to pro mě bude neskutečný zážitek. Výzvou je pro mě každý start a boj o co nejlepší umístění. Nejvíce si věřím na VALACHY MANa, ale rád bych se umístil co nejlépe i na dalších závodech seriálu.

Jak hodnotíte připravené tratě jednotlivých závodů co do obtížnosti – z pohledu vaší výkonnosti i z pohledu rekreačních sportovců, kteří budou na startu převažovat?

Čím je závod extrémnější a těžší, tím se mi lépe závodí. Ale triatlony určené pro širokou veřejnost nemohou být zase moc extrémní, protože by spousta amatérských závodníků nedorazila, nebo by se bála do závodu vůbec nastoupit. Tratě závodů VALACHY TOUR mi přijdou ideální jak pro "skalní" závodníky, tak i pro širokou veřejnost sportovců. Každý si přijde na své.

Jakou taktiku byste doporučil sportovcům při duatlonu a triatlonu, pokud se kombinacemi více disciplín běžně nezabývají?

Hobby závodníkům bych doporučil, aby závodili pro radost a v závodě raději postupně zrychlovali, než aby "přepálili" první disciplínu a pak se trápili až do cíle.

Mimochodem, dodatečně gratulujeme k úspěchu na nedávném Mistrovství světa v Xterra triatlonu, kde jste ve své věkové kategorii 25 – 29 let získal zlato. Jaký cíl máte před sebou nyní?

I letos jsem měl v plánu postavit se na start Mistrovství světa Xterra v kategorii Elite, ale kvůli nedostatku finančních prostředků to nepůjde. Rád bych se alespoň dostal na Světové poháry Xterra v rámci Evropy a také Mistrovství ČR. Výzvou pro mě je i VALACHY TOUR.