Jedničku má muž, který porazil rakovinu

22. 7. 2017 - Startovní číslo 1 mívají na závodech většinou nejpopulárnější hvězdy. Na VALACHY MANu toto číslo dostane sedmdesátiletý Stanislav Špok z Vratimova, který má za sebou zajímavou historii. Vždyť jste se o něm mohli už dočíst například na běžeckém portálu behej.com.

Stanislav Špok se chystá už na svůj třetí start na triatlonu VALACHY MAN. "K vám přijedu už po třetí. Je v krásném prostředí, organizace je vynikajici, na závěr i občerstvení a tombola. Počasí bylo vždy také nádherné, byla by chyba opět nepřijet," říká Stanislav Špok.

Dvakrát prodělal rakovinu. Poprvé před třiceti lety, naposledy pak v roce 2009. "Překonal jsem ji. A stále žiju naplno. Trénuji třikrát týdně běhám do Ostravy a pak jezdím na kole. Aspoň jeden den odpočívám, nesmí se to přehánět," směje se sedmdesátiletý sportovec těšící se na Valašsko.

Stanislav Špok má za sebou stovky výstupů na Lysou horu, získal titul Mistr turistiky za tisíce nachozených kilometrů na oficiálních turistických pochodech, na kole i na běžkách. "Sport je pro mě smyslem života. I lékaři mi říkali, že kdybych nesportoval, tak neví, zda-li bych to zvládl," říká Špok. V poslední době se začal věnovat běhání a po úspěšně zdolaných půlmaratonech začal uvažovat i o maratonu.

"Jsem z Vratimova a před dvěma lety nám udělali hezkou cyklostezku z Vratimova do Ostravy a dále. Když po této stezce jezdím, tak jsem zjistil, kolik lidi běhá. Mladí, starší a také hodně žen. Tak jsem si řekl, že to zkusím také. Ze začátku rychlá chůze a pak jsem začal běhat. Říkal jsem si, když nemůžeš, tak přidej. Je nutné natrénovat vytrvalost, trasa z Vratimova do Ostravy je 10 kilometrů. U mě je nevýhoda, že vážím 94 kg, tak jsem pomalejší, než ti druzí, ale vždy to zvládnu. Teď už se zúčastňuji běžeckých závodů a velice mě to baví. Závodů je hodně a můžu si vybírat," povídá Stanislav Špok.

Rozhovor se Stanislavem Špokem najdete na běžeckém portálu behej.com