"Zrakáč" Hetmer přijede opět na Valachymana!

22. 7. 2017 - Ani na letošním Valachymanovi nebude chybět! Největší česká paralympijská naděje pro hry v Jižní Korei, alpský lyžař z Luhačovic Patrik Hetmer, opět okusí dlouhou trať Valachymana.V rámci letní přípravy na svou druhou paralympiádu tak absolvuje celou řadu soustředění a také různých běžeckých, bikových, či právě triatlonových závodů. 

"Těch závodů letos není tolik jako vloni, spíše se věnuji tréninku. Závody jsem omezil především kvůli lednové operaci achilovky, kterou postupně dávám do kupy. Na Valachymanovi ale nechci chybět, zdejší atmosféra i tratě bývají vždy parádní a já si to tu užívám víc, než jinde."

Hetmer má zúžené zorné pole u obou očí na 4 stupně (zdravý člověk vidí cca 180 stupňů) a k tomu se přidává šeroslepost. Při lyžování je tak odkázán na svého traséra Miru Máčalu, který jezdí před ním. Spolu se nyní chystají na svou čtvrtou zimní sezonu. Ta loňská byla vinou zranění velmi krátká, proto si v té následující, paralympijské, chtějí kluci spravit chuť.

"Vloni to bylo fakt krátké, nějaké svěťáky v prosinci a pak v lednu na svěťáku v rakouském Innerkremsu došlo při sjezdu k tomu zranění, musel jsem na operaci a sezona pro mě skončila. Přišli jsme tak o MS v Itálii a také o testovací závody na tratích, kde se pojede o paralympijské medaile. Je to pro nás nevýhoda oproti ostatním, že jsme tam nebyli, ale zároveň máme velkou motivaci makat a dostat se tam, kde jsme byli před zraněním, nebo spíš ještě výše."

Dvojice z Luhačovic je v současnosti považována za největší české medailové želízko pro Zimní paralympijské hry v Jižní Korei, které se zde budou konat v březnu 2018. Jak se Hetmer s Máčalou vyrovnávají s tlakem a očekáváními? Co je do paralympiády ještě čeká?

"Tlak zatím žádný naštěstí velice necítíme a ani si ho nepřipouštíme. Sami totiž nevíme, jak na tom vlastně po zdravotních problémech budeme. To ukáže až čas. Navíc doufáme, že nás na paralympiádu pojede co nejvíce, snad se kvalifikují sledge hokejisté, aby to nebylo jen o Hetmerovi s Máčalou :-) Každopádně nás ještě čeká spousta dřiny, tréninků, soustředění. Oproti předešlým zimám jsme trochu změnili přípravu, byli jsme již v červnu na ledovci lyžovat, teď v srpnu se chystáme opět, prostě chceme co nejvíce času trávit na sněhu, abychom co nejdříve byli připraveni. Během podzimu nás čeká několik vícedenních soustředění. Závodní program nám začne Evropskými poháry na Pitztalu v Rakousku v prosinci a pak bychom chtěli objet co nejvíce svěťáků. Tam se teprve ukáže, jak jsme na tom v porovnání s konkurencí."

Patrik Hetmer se závodů seriálu VALACHYTOUR zúčastňuje pravidelně již od jeho vzniku. Kromě Noční stopy, která se mu kryje se závody, již absolvoval všechny závody seriálu. Který se mu nejvíc líbí? A jaké jsou letošní cíle na Valachymanovi?

"Mě se líbí každý závod, vždy je to perfektně organizované, navíc mám rád přírodu a okolí Velkých Karlovic, rád sem jezdím, i když tu zrovna není žádný závod. Jeden závod ale přeci jen je pro mě TOP a to je právě triatlon Valachyman. Ta atmosféra je tu fantastická, každý si může vybrat trať dle náročnosti, ty štafety taky mají skvělou úroveň, přijedou sem vždy nějaké hvězdy, prostě super závod. Navíc vzhledem k mému hendikepu je pro mě výhodou ten intervalový start do plavaní, že se nemusím mlátit s dalšími masami lidí. Hrozně se sem těším a doufám, že vyjde počasí jako v předchozích letech."