Paralympik Hetmer míří po zranění opět na Valachy duatlon

3. 5. 2017 - Reprezentant ČR v alpském lyžování zrakově postižených sportovců, paralympik Patrik Hetmer, míří po roce opět na oblíbený duatlon. Uplynulou zimní sezonu měl velmi krátkou, v lednu si při sjezdu SP v rakouském Innerkremsu přetrhl achilovku a musel na operaci. Proto je v lehkém tréninku teprve měsíc a duatlon bere jako ideální přípravu.

"Achilovku jsem si přetrhl v půlce ledna, byla to pro náš tým velká rána, protože jsme přišli jednak o MS v Itálii, ale také o možnost otestovat paralympijské tratě v Jižní Korei. Absolvoval jsem tedy operaci u specialistů v Ivančicích u Brna a dva měsíce jen ležel doma. A přibral pěkný pár kilo, které teď pracně shazuju."

Pokud mu to nabitý kalendář dovolí, objíždí Hetmer téměř všechny závody seriálu VALACHY TOUR. Letošní tréninková sezona pro něj bude velmi důležitá, vrcholem příští zimy totiž budou Zimní paralympijské hry v Jižní Korei, kde by chtěli Hetmer se svým trasérem Mirou Máčalou bojovat o medaile.

"Jsem teprve krátce v tréninkovém procesu, chodím na rehabilitace, na kryoterapii. Začal jsem nejdříve plaváním, pak jezdit na kole a postupně přidával i výklus. Moc jsem se těšil na první závody, to závodní napětí mi v zimě hodně chybělo. I když to u mě po zranění nebude tolik o výkonu, tak už kvůli skvělé atmosféře přijedu a kvalitně potrénuju."

Největší paralympijské medailové naděje

Patrik Hetmer s Mirkem Máčalou se postupně dokázali vypracovat mezi světovou špičku ve své kategorii, což dokázali na MS v Kanadě 2015, kde vybojovali bronz v obřím slalomu. I díky dalším výsledkům – pódiovým umístěním na světovém poháru a výhrám v závodech Evropského poháru 2016, je tato sportovní dvojice největší českou medailovou nadějí pro Zimní paralympijské hry v jihokorejském PyeongChangu 2018.

"Letos chceme výrazně zkvalitnit přípravu, být především více na sněhu, abychom mohli být konkurenceschopní. Samozřejmě se v první řadě musím dát zdravotně do kupy. V zimě chceme před paralympiádou absolvovat co nejvíce závodů SP, kde se budeme moci měřit s nejlepšími. Do samotné Korei už chceme vyjíždět s vyladěnou formou tak, abychom mohli pomýšlet na některou z medailí. Je to náš sen, pro který uděláme vše."