Seriál VALACHY TOUR očima vítězů - Honzy Fojtíka a Kristíny Néč-Lapinové

23. 10. 2016 - Přečtěte si rozhovory s vítězi letošní tour – Honzou Fojtíkem a Kristínou Néč-Lapinovou. Který závod si užili, který byl nejtěžší a na co nejraději vzpomínají?

Zajímavostí je, jak vzácně se oba sportovci svými názory protnuli při hodnocení závodu, který byl pro něj nejlehčí a který naopak nejtěžší. Zatímco Kristína si nejvíc užila VALACHY DUATLON a naopak protrpěla závěrečný závod BĚHEJ VALACHY, Honza Fojtík to měl přesně naopak.


Honza Fojtík: Možná se začnu víc věnovat triatlonu

Talentovaný biker Honza Fojtík se loni zúčastnil závodu horských kol BIKE VALACHY. Myšlenka tour ho oslovila a rozhodl se, že letos zkusí absolvovat i další závody. Není bez zajímavosti, že v roce 2014 vybojoval druhé místo v bodování seriálu jeho starší bratr Ondra. Obhajobu mu letos zhatila termínová kolize s jinými závody. Honza ale laťku rodiny Fojtíků nejen důstojně udržel, ale ještě ji posunul. Přestože je specialistou na horská kola, díky skvělé formě a všestrannosti vyhrál také duatlon a triatlon. V závěrečném Běhej Valachy mu tak na celkové prvenství stačilo už jen zúčastnit se a doběhnout do cíle. 

Na který závod nejraději vzpomínám?

Triatlon VALACHY MAN. Překvapil mě parádní atmosférou, byl perfektně zorganizovaný, navíc výborně vyšlo počasí. Byla to má první zkušenost s triatlonem a to, že jsem ho rovnou i vyhrál, mi udělalo obrovskou radost. Byli tam sportovci, kteří se specializují na triatlon, trochu jsem vítězstvím překvapil i sám sebe. Rád na to vzpomínám.

Který závod byl pro mě nejtěžší?

Rozhodně VALACHY DUATLON. Sice jsem vyhrál, ale zažíval jsem u toho hrozné stavy. Když jsem po úvodním běhu sedl na kolo, měl jsem dokonce chvíli měl pocit, že to kolo snad ani není moje, nějak jsem ho nepoznával (smích). A pak při přechodu z kola zpět na běh mi zase nešly zvedat nohy.  Byla to hodně intenzívní práce.

Který závod byl pro mě nejlehčí?

Asi se očekává, že řeknu BIKE VALACHY, ale ten rozhodně lehký nebyl. Nejvíc pohodový pro mě byl závěrečný BĚHEJ VALACHY. Už jsem věděl, že pro celkový výsledek nemusím vyhrát – ani bych neměl šanci, byla zde řada specialistů, které bych neohrozil, ani kdybych trénoval celé léto. Věděl jsem, že pro celkový výsledek mi stačí, když doběhnu, což bylo na psychiku velmi osvobozující a cítil jsem se uvolněně..

Největší zážitek z VALACHY TOUR

Líbí se mi myšlenka celého seriálu, založená na sportovní všestrannosti dospělých i dětí. Podobný seriál v České republice není. Horské kolo pro mě i nadále zůstává číslo jedna, ale po zkušenosti s VALACHY MANem uvažuji, že bych v budoucnu u sebe zkusil rozvinout i triatlon.


Kristína Néč-Lapinová: Nejúžasnější je VALACHY MAN

Slovenská triatletka Kristína Néč-Lapinová se seriálu VALACHY TOUR účastní od loňského roku, kdy se k závodění vrátila po krátké mateřské přestávce. Loni vybojovala zlato, letos do tour nastoupila s cílem titul obhájit, což se jí podařilo díky vynikajícímu výsledkovému skóre – zvítězila ve čtyřech závodech seriálu a v pátém (BĚHEJ VALACHY) získala bronz. To pohodlně stačilo na opětovný zisk titulu.

Na který závod nejraději vzpomínám?

Nejúžasnější ze všech závodů je pro mě triatlon VALACHY MAN. Ta atmosféra, intervalový způsob startu, krásná příroda…. prostě perfektní. Velkou výhodou je, že se vždy koná v pátek a nekryje se mi tedy s jinými důležitými závody, které bývají zpravidla v sobotu. I kdybych v budoucnu neměla mít čas na jiné závody tour, na VALACHY MANa si čas najdu vždy.

Který závod byl pro mě nejtěžší?

Tím byl pro mě závěrečný BĚHEJ VALACHY. Minulý týden jsem byla na těžkém závodu v Poreči a evidentně jsem ještě nezregenerovala, takže to hodně bolelo.

Který závod byl pro mě nejlehčí?

VALACHY DUATLON. Bylo to na začátku sezóny, měla jsem dobře natrénováno.. Duatlony mi sedí, letos jsem v této disciplíně získala i svůj nejlepší výsledek sezóny (Kristína se stala vicemistryní Evropy v cross duatlonu – pozn. autorky)

Největší zážitek na VALACHY TOUR

Těch zážitků je opravdu hodně, tak to vezmu trochu z jiné strany – za naši rodinu, očima mého syna, je největším zážitkem maskot Maxipes Fík v životní velikosti. Je z něj úplně unešený (smích). Syn už je trochu větší, tak uvidíme, třeba si už příští rok také zazávodí.