Medaile pro VALACHY MAN 2016 vyrábí ručně řezbář z Velkých Karlovic

20. 7. 2016 - Všichni účastníci VALACHY MAN 2016 si i letos ze závodů odnesou výjimečnou památku. Každý, kdo dokončí štafetu, dlouhou nebo krátkou trať totiž dostane ručně vyrobenou medaili z dílny řezbáře Tomáše Dujky.

Medaile s vůní dřeva vzniká na malém valašském dvorku uprostřed Velkých Karlovic a její příběh začíná u českého národního stromu, lípy. Do jejího dřeva se nad plamenem nahřátým cejchem vyrazí logo VALACHY TOUR podobně, jako se třeba cejchuje dobytek. Medaile se potom ručně pájkou doupraví, přebrousí, obřeže do konečného tvaru, finálně dobrousí a natře bezbarvým olejovo-vodovým nátěrem. 

"Každá medaile je skutečný originál. Všechny jsou totiž vyřezávány ručně pákovou pilou, nepoužíval jsem okružovák ani CNC," říká Tomáš, který práci se dřevem miluje již od dětství. 

Řezbářství je pro tento kraj tradičním řemeslem, ve kterém má Tomáš již vybudované jméno mladého a nápaditého řezbáře obrazů krajin s valašskými motivy, tradičních chalup, betlémů nebo soch, vyrábí ale také praktické věci do domácnosti. Na dvorku mu už vyrůstají i nástupci z řad dětí jak vlastních, tak zbytku rodiny, které se k němu vždy s nadšením přidávají.