BĚHEJ VALACHY opět vyhrál Lichý, vítězi celé tour Janečka a Lapinová

25. 10. 2015 - Tomáš Lichý se stal vítězem závodu BĚHEJ VALACHY, jímž vyvrcholil v sobotu 24. října ve Velkých Karlovicích 3. ročník seriálu VALACHY TOUR. Tomáš Lichý tak obhájil své loňské prvenství, stejně jako nejrychlejší závodnice mezi ženami - Kristína Néč-Lapinová.

Ta se zároveň stala také vítězkou ženské kategorie celého seriálu VALACHY TOUR 2015, který kromě BĚHEJ VALACHY zahrnoval v průběhu roku ještě noční závod na běžkách, maraton horských kol, duatlon a triatlon. Mezi muži absolutní prvenství ve VALACHY TOUR již potřetí za sebou vybojoval Svatopluk Janečka.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY NAJDETE ZDE

Na start BĚHEJ VALACHY se v sobotu u karlovického hotelu Galik postavilo na 260 dětí a 410 dospělých, mezi nimi i patron závodu, známý ultramaratonec Miloš Škorpil. Atmosféru umocnilo slunečné a na říjen až nezvykle teplé počasí, v němž mnozí účastníci vyrazili na trať v krátkém rukávu a kraťasech.


Obhájce loňského vítězství Tomáš Lichý, který byl považován za hlavního favorita, na trati 12 km s převýšením 360 metrů vyhrál v čase 48:07. „Počasí bylo ideální, trať krásně značená, sice trochu bahnitá, ale to mi nedělá problém. Jsem rád, že jsem vyhrál, cítil jsem se trochu unavený, mám za sebou v posledních dnech těžké závody,“ pochvaloval si Tomáš Lichý.


Kristína Néč-Lapinová mezi ženami zvítězila stylem start-cíl v čase 57:34. „Rozhodně to ale nebylo zadarmo. Trochu jsem přepálila začátek a do kopce to pak bylo trápení. Musela jsem se hodně přemlouvat,“ svěřila se Lapinová.

Mezi závodníky se objevil i Petr Čajánek, bývalý kapitán zlínských hokejistů, jenž před na jaře oficiálně ukončil hokejovou kariéru. Pořadatelé mu symbolicky přidělili číslo 16 – totéž, které nosil dříve na hokejovém dresu. „Přijel jsem si zazávodit s kamarády, trochu z hecu, ale samozřejmě se snažím pořád hýbat, abych se udržel v kondici,“ vysvětloval Petr Čajánek, jenž trať zaběhl v úctyhodném čase 1:08. „Závod se mi moc líbil – krásné prostředí i super atmosféra… Byla to skvělá zkušenost, ačkoli běh není tak úplně moje disciplína. Že by se ze mě mohl stát maratonec, to opravdu ne,“ usmíval se.


Ultramaratonec Miloš Škorpil, který byl patronem  BĚHEJ VALACHY, si pochvaloval trasu i atmosféru závodu. „Vždycky jsem obdivoval místa, kde jsem viděl, že lidé žijí v souladu s přírodou. Beskydy a okolí Velkých Karlovic jsou právě tím příkladem, kde toto na člověka dýchne. Hned jsem si to tu zamiloval,“ svěřil se Miloš Škorpil, jenž také do Velkých Karlovic rozšiřuje své pracovní aktivity a ve spolupráci s pořadateli VALACHY TOUR na jaře opět zavítá s kurzy své Běžecké školy do Spa hotelu Lanterna.
Ocenil také zaměření VALACHY TOUR nejen na dospělé, ale i na děti. „Líbí se mi, že se během roku konají závody v různých disciplínách, takže děti musí prokázat všestrannost. To zdůrazňuji i na svých běžeckých kurzech, že je důležité nejen běhat, ale mít ve sportu pestrost,“ dodal Miloš Škorpil.

Po vyhlášení výsledků BĚHEJ VALACHY byli oznámeni absolutní vítězové celého seriálu VALACHY TOUR 2015.


Mezi ženami měla díky průběžným výsledkům z dalších závodů již předem vítězství jisté Kristína Néč-Lapinová, druhá byla Šárka Grabmüllerová a třetí Lucie Javorová. „Určitě přijedu i příští rok. Celý seriál jako by byl disciplínami ušitý přímo pro mě. Navíc se koná v krásném prostředí, Velké Karlovice jsou úžasné a nabízí výborné podmínky pro cestování s rodinou. Je to tady pro nás vždy příjemná oddychovka,“ pochvalovala si Lapinová, která na závody jezdí i s manželem a malým synem.


Mezi muži bylo konečné pořadí do poslední chvíle napínavé, nakonec zlato obhájil Svatopluk Janečka. „VALACHY TOUR se účastní hodně mladších sportovců, takže jsem rád, že s nimi stále udržím krok, že to ještě zvládnu. Určitě nebudu chybět ani příští rok,“ řekl Svatopluk Janečka, kterému do poslední chvíle šlapal na paty Jakub Pšenička, jenž obsadil druhé místo. Třetí byl Radoslav Šíbl.

Letos poprvé byli vyhlášeni absolutní vítězové celého seriálu nejen u dospělých, ale také mezi dětmi. Pořadatelé odměnili první tři chlapce a dívky v každé věkové kategorii. „Děti nám dělají velkou radost, rok od roku jich přibývá. Celkově nás těší, že nám sportovci i v současné konkurenci různých závodů zachovávají přízeň. Už máme naplánované termíny závodů na příští rok, chystáme i jedno překvapení. Čtvrtý ročník VALACHY TOUR 2016 zahájíme 27. února závodem na běžkách NOČNÍ STOPA VALACHY,“ dodal prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

Vítězové BĚHEJ VALACHY 2015 – dlouhá trať 12 km:
1.Tomáš Lichý – Salomon/Svetbehu.cz
2. Andrzej Dlugosz – Nemovitostivbeskydech.cz
3. Marek Chrascina – TJ Tž Třinec

1.Kristína Néč-Lapinová – Rocktechnik
2. Marie Delingerová – Fortex Moravský Beroun
3. Helena Kotopulu

Vítězové BĚHEJ VALACHY 2015 – krátká trať 6,5 km:
1.Jakub Štvrtecký – SKB Biatlon Velké Karlovice
2. Martin Hečko – Valachbajk team
3. Štěpán Stloukal – ACT leraK Blansko

1.Natálie Laura Mynářová – MTB Ondřejník
2. Monika Kučerová
3. Monika Kadlecová – CK EPIC Dohňany

Vítězové VALACHY TOUR 2015:
Muži:
1.Svatopluk Janečka
2. Jakub Pšenička
3. Radoslav Šíbl
4. Martin Holiš
5. Ondřej Kobliha
Ženy:
1.Kristína Néč-Lapinová
2. Šárka Grabmüllerová
3. Lucie Javorová
4. Anna Brychtová
5. Monika Kadlecová

Termíny VALACHY TOUR 2016
27. 2. NOČNÍ STOPA VALACHY
7. 5. VALACHY DUATLON
9. 7 BIKE VALACHY
5. 8. VALACHY MAN
22. 10. BĚHEJ VALACHY