Vepřo knedlo zelo před závodem? Ondřej Synek při besedě překvapoval i bavil

11. 5. 2015 - Jak vypadá pracovní den profesionálního veslaře? Proč si Ondřej Synek může dát klidně před závodem vepřo knedlo zelo? A jaký sport by provozoval, kdyby se nevěnoval veslování?   

Na to vše přišla řeč při besedě po VALACHY DUATLONu, v němž Ondřej coby host nejprve startoval dětské závody a sám pak v hlavním závodu obsadil vynikající desáté místo.

Jak se při besedě s Ondřejem Synkem ukázalo, leccos u funguje jinak, než jsou cyklisté či běžci zvyklí.

Například strava. Zatímco většina sportovců si striktně hlídá jídelníček zvláště před závody, Ondřej Synek to má jiné. „Vůbec se neomezuji, naopak. Třeba včera jsem si klidně dal vepřo knedlo zelo,“ bavil publikum. „Veslování je energeticky tak náročné, že se musím spíše hlídat, abych jedl pořádně a měl z čeho brát energii. Za závod totiž klidně shodím i pět kilo,“ vyprávěl Ondřej Synek.

V souvislosti s dětskými závody, do kterých se na VALACHY DUATLONU zapojilo rekordních 200 dětí, přišla řeč i na jeho sportovní začátky. „V devíti letech jsem nejprve začal hrát fotbal, pak jsem zkusil i další sporty, až jsem nakonec zůstal u veslování. A co bych dělal, kdybych nevesloval? Buď hokej, nebo horské kolo. Oba tyto sporty mám rád, baví mě a snad mi i trochu jdou. V zimě chodím hrát hokej dvakrát týdně s kamarády,“ líčil Ondřej Synek.

Jak vypadá jeho běžný „pracovní den“? Kolem půl osmé přicházím do loděnice, jdu na trenažér, pak dvě hodiny v posilovně, hodinu na loď, oběd a pak znovu veslovat, ještě alespoň dvě hodiny,“ vylíčil Ondřej Synek svou obvyklou tréninkovou dávku.

Do jiných než veslařských závodů, jako v případě VALACHY DUATLONU, se letos naplno vrhl mimo jiné proto, aby potrénoval nohy na kole. „Ty jsou u veslování důležitější než ruce. Rukama se toho při veslování moc neudělá,“ pobavil posluchače poněkud nečekanou informací.

Kromě vytrénovaných nohou je pro veslařské výkony dobrým předpokladem také vysoká postava. Se svou výškou 199 centimetrů je Ondřej nadmíru spokojený. „Je to hodně velká výhoda. Čím delší ruce a nohy, tím delší záběr a loď posunete vždy o kousek dál než soupeř,“ popisoval.

Námět, že by se třeba mohl věnovat i skoku do výšky, ale zamítl. „Na to jsem moc těžký, neodlepil bych se od země,“ kroutil hlavou.

Neobstála ani námitka, že jiné sporty jsou oproti veslování možná pestřejší. „Z pohledu diváka je to možná stereotypní, ale z pohledu závodníka vůbec ne. Je to hodně o taktice, o tom, jak dokážete zlomit strategií soupeře. Jako když se cyklisti přetahují do kopce,“ popisoval.

Do seriálu VALACHY TOUR se Ondřej Synek zapojil již podruhé. Před dvěma lety se účastnil triatlonu VALACHY MAN, v němž vybojoval páté místo. Valašsko se mu tak zalíbilo, že sem vzápětí vzal i rodinu na dovolenou do Spa hotelu Lanterna. Tam našel zázemí i tentokrát. „Je to tady super. Nádherná příroda, klid, na Lanterně tradičně skvělá kuchyně, mé oblíbené frgály, k tomu relaxace ve wellness… Skvěle jsem si vyčistil hlavu,“ pochvaloval si Ondřej Synek, který dal Valašsku přednost před závodem světového poháru ve veslování ve Slovinsku.

Se svým výkonem a desátým místem ve VALACHY DUATLONU byl spokojen. „Daly mi docela zabrat blátivé sjezdy. Jednou jsem dokonce spadl do kaluže, jsem trošku odřený, ale naštěstí nic vážného,“ líčil.

A kde bere motivaci do dalších a dalších veslařských závodů? „Moc bych si přál vyhrát olympijské hry. Tato myšlenka mě žene stále kupředu,“ říká sympatický sportovec, který je držitelem dvou stříbrných olympijských medailí. Zlatou by rád přidal do sbírky již příští rok.

„Vím, že si nemůžu dovolit na chvilku vypnout, protože už bych se pak do potřebné výkonnosti nemusel dostat. A to je pro mě motor, který mě žene stále kupředu,“ uzavřel Ondřej Synek.